ßßß Cookit - przepis na MIĘSNY CHLEBEK DO ŚWIĘCONKI

MIĘSNY CHLEBEK DO ŚWIĘCONKI

nazwa

Wykonanie

Mięso mielone,zapieczone w kruchym cieście to świetna i pyszna,mała pieczeń.Przygotowuję małe mięsne chlebki do święconki.
Pieczeń rewelacyjna na większe przyjęcia,do pieczywa lub zjadana sama.Polecam.
SKŁADNIKI :
700 g mięsa mielonego
1 jajko+1do wysmarowania ciasta
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 małe czerstwe bułki,namoczone w wodzie i odciśnięte
1 łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
CIASTO :
1 szklanka mąki
50 g margaryny
1 łyżka gęstej śmietany
sól do smaku
1 żółtko
szczypta proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE :
Mięso mielone przekładamy do miski,dodajemy startą na tarce cebulę,przeciśnięty czosnek,odciśnięte bułki,przyprawy i jajko.Wszystko dokładnie mieszamy.
Składniki na ciasto przekładamy do miski,zagniatamy elastyczne ciasto.Rozwałkowujemy je na cienki płat ciasta,podsypując mąką.Wycinamy radełkiem paski ciasta.
Z mięsa formujemy trzy,owalne chlebki,układamy na wierzchu naprzemiennie paski ciasta,tworząc kratkę.Końce ciasta podwijamy pod spód chlebków.
Przekładamy je delikatnie do wysmarowanego naczynia żaroodpornego,smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy około 30 minut w nagrzanym do 180 *C,piekarniku.Kiedy zaczną się przypiekac temperaturę zmniejszamy.
Ostygnięte chlebki,kroimy na plastry.Podajemy do pieczywa lub jako przekąskę.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/04/miesny-chlebek-do-swieconki.html