Wykonanie
Mięso mielone,zapieczone w kruchym cieście to świetna i pyszna,mała pieczeń.Przygotowuję małe
mięsne chlebki do święconki.Pieczeń rewelacyjna na większe przyjęcia,do
pieczywa lub zjadana sama.Polecam.
SKŁADNIKI :700 g
mięsa mielonego1 jajko+1do wysmarowania ciasta1 duża
cebula3 ząbki
czosnku2 małe czerstwe
bułki,namoczone w wodzie i odciśnięte1 łyżeczka
soli1 płaska łyżeczka
pieprzu1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka
papryki słodkiej w proszkuCIASTO :1 szklanka
mąki50 g
margaryny1 łyżka gęstej
śmietanysól do smaku1
żółtkoszczypta
proszku do pieczeniaPRZYGOTOWANIE :
Mięso mielone przekładamy do miski,dodajemy startą na tarce
cebulę,przeciśnięty
czosnek,odciśnięte
bułki,
przyprawy i
jajko.Wszystko dokładnie mieszamy.Składniki na ciasto przekładamy do miski,zagniatamy elastyczne ciasto.Rozwałkowujemy je na cienki płat ciasta,podsypując
mąką.Wycinamy radełkiem paski ciasta.Z
mięsa formujemy trzy,owalne
chlebki,układamy na wierzchu naprzemiennie paski ciasta,tworząc kratkę.Końce ciasta podwijamy pod spód
chlebków.Przekładamy je delikatnie do wysmarowanego naczynia żaroodpornego,smarujemy rozmąconym
jajkiem i pieczemy około 30 minut w nagrzanym do 180 *C,piekarniku.Kiedy zaczną się przypiekac temperaturę zmniejszamy.Ostygnięte
chlebki,kroimy na plastry.Podajemy do
pieczywa lub jako przekąskę.Smacznego.