Wykonanie
Karpatka to jedno z tych ciast które długo nie przetrwają,jednak dodatek
bitej śmietany i
owoców sprawił że stała się bardzo lekka i letnia.Chociaż do tak lekkiego ciasta pasują wszystkie kremy a to już zależy według własnych upodobań.Polecam to pyszne ciasto robione na
mleku a dodatek
proszku do pieczenia poprawił jego wysokość.

SKŁADNIKI NA CIASTO :200 ml
mleka100 g
masła150 g
mąki tortowej (1 1/2 szklanki)4
jajka1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMASA ŚMIETANOWA :600 ml 30 %3 łyżki
cukru pudru1 opakowanie
cukru waniliowego1 duża łyżka z czubkiem
żelatyny spożywczej (rozpuszczonej w 80 ml ciepłej
wody)
mięta do ozdoby
jagody lub
borówki około 150 g
Mleko i
masło zagotowujemy w garnku,zmniejszamy ogień.Kiedy
margaryna się rozpuści wsypujemy
mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką przez 1 minutę aż ciasto stanie się jednolite.Zdejmujemy z ognia i zostawiamy aż trochę ostygnie.Do letniej lub zimnej masy dodajemy
jajka,wsypujemy
proszek do pieczenia i miksujemy mikserem około 5 minut aż składniki ładnie się połączą.Ciasto dzielimy na pół.Tortownicę smarujemy
olejem,wysypujemy
bułka tartą,rozkładamy część ciasta maczając łyżkę w wodzie.(Jeżeli mamy dwie tortownice możemy upiec ciasta razem).Pieczemy w 200 *C.przez 20 minut. Następnie czynność powtarzamy z drugim
ciastem.
Śmietanę ubijamy z
cukrami na sztywno,na koniec wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną wcześniej
żelatynę(musi być ona ostudzona) i energicznie mieszamy mikserem.W tortownicy umieszczamy jeden blat ciasta,na to
śmietana,posypujemy
owocami.Przykrywamy Drugim
ciastem.Karpatkę wstawiamy na 2 godziny do lodówki.Po wyjęciu z lodówki posypujemy
cukrem pudrem i
jagodami.Smacznego.

