Wykonanie
Sernik na zimno możemy przygotować na wiele sposobów, dodając na przykład ulubione
owoce itp. Dzisiaj zrobiłam lekki sernik z kolorowymi
galaretkami, wygląda i smakuje rewelacyjnie :)

SKŁADNIKI :2
jajka3 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
olejuBiałka ubijamy na sztywno, dodajemy
żółtka,
cukier i dalej ubijamy. Na koniec wsypujemy
mąki z proszkiem i lekko mieszamy. Wylewamy ciasto na natłuszczona tortownicę, pieczemy 25 minut w temperaturze 180 *C.
SER2
kubki serka waniliowego 200 g2
śnieżki +
mleko ( niecałe dwie szklanki)2 łyżki
żelatyny + 6 łyżek
wody4
galaretki o różnym kolorzePRZYGOTOWANIETrzy
galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, przelewamy do głębokich talerzy. Zastygnięte kroimy w paski.
Żelatynę rozpuszczamy w w cieplej wodzie.
Śnieżki ubijamy z
mlekiem na sztywno, dodajemy
serki waniliowe i wlewamy
żelatynę.Tortownicę wykładamy folią spożywczą, kładziemy upieczony
biszkopt, na to część masy serowej. Na
serki układamy paski kolorowych
galaretek (kilka kostek zostawiamy do dekoracji), wylewamy resztę masy serowej i wkładamy sernik do lodówki aż się zsiądzie.Przygotowujemy ostatnią
galaretkę, zostawiamy do stężenia. Na zastygnięty sernik układamy resztę kolorowych
galaretek i zalewamy ostatnią, tężejącą
galaretką. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.Po wyjęciu z lodówki ściągamy boki tortownicy a folię spożywczą delikatnie wyciągamy.Ciasto kroimy zimne, smacznego:)
