ßßß Cookit - przepis na PSTRĄG FASZEROWANY

PSTRĄG FASZEROWANY

nazwa

Wykonanie

Pstrąg pieczony w foli to bardzo prosta potrawa,przygotowanie jej nie zajmuje dużo czasu.Przygotowałam go z aromatycznym nadzieniem,plastrami cytryny i natką pietruszki.
SKŁADNIKI: na cztery porcje
4 świeże pstrągi
sól,pieprz
natka pietruszki
1 cytryna
4 łyżeczki masła
dodatkowo folia aluminiowa
NADZIENIE:
1 serek wiejski
2 buki kajzerki (albo 3 kromki chleba)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżeczki musztardy
1 cytryna
sól,pieprz
2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE :
Pstrągi myjemy,osuszamy,odcinamy głowę,przyprawiamy.
Cebulę drobno kroimy,podpiekamy na oliwie,dodajemy zmiażdżony czosnek i jeszcze chwilkę pieczemy.Przekładamy cebulę do miski,dodajemy pokrojone pieczywo w kostkę,jajko,serek,musztardę,wyciśnięty sok z całej cytryny i przyprawy,dokładnie mieszamy farsz.
Przygotowujemy 4 płaty foli aluminiowej,kładziemy na niej pstrągi (każdy osobno),do środka dodajemy farsz,kładziemy na górę po dwa plastry cytryny i łyżeczkę masła.
Zawijamy folię,rybę kładziemy do nagrzanego piekarnika,pieczemy 20 minut.Ja piekłam na grillu,10 minut z jednej i drugiej strony.
Wyjmujemy pstrągi,posypujemy natką.Podajemy z chrupkim pieczywem lub ryżem.
Smacznego:)
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/03/pstrag-faszerowany.html