ßßß
SKŁADNIKI:- podwójna pierś z kurczaka- marynata do mięsa: 2 ząbki czosnku, 2 cm imbiru, skórka i sok z 1 limonki, sól, pieprz, 1/2 chilli, oliwa- 1 czerwona cebula- 2-3 duże pomidory lub 1 puszka krojonych- 4-5 gałązek selera naciowego- puszka mleka kokosowego- 3 łyżki oliwy- przyprawy: 2 łyżeczki Garam Masala, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka kolendry, 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego- pół pęczka świeżej kolendryPRZYGOTOWANIE:Zaczynamy od marynaty do kurczaka: czosnek, imbir i chilli drobno siekamy, dodajemy skórkę i sok z 1 limonki oraz łyżkę oliwy. Wszystko dokładnie mieszamy. Mięso kroimy w kostkę, zalewamy marynatą i odkładamy na co najmniej pół godziny. Przyprawy wsypujemy do moździerza i ucieramy na gładki proszek. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, szklimy na niej pokrojoną w kosteczkę czerwoną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy przyprawy i smażymy na bardzo słabym ogniu ok. 2 minuty by wydobyły swe aromaty. Pomidory kroimy w kostkę, a seler w 0,5 cm plasterki. Na patelnię dodajemy kurczaka chwilkę smażąc, gdy mięso się zetnie dodajemy seler i pomidory. Po 5 minutach dodajemy mleko kokosowe, solimy, pieprzymy i doprawiamy cukrem trzcinowym. Curry gotujemy jeszcze 5 min. Podajemy z ryżem, posypane liśćmi kolendry. Smacznego!