Wykonanie
Tarta z
makaronem i
szparagami na cieście francuskim to aromatyczny obiad, który kusi kolorami i świeżością składników, idealny na ciepłe dni!Jest syta i aromatyczna z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad.A przy tym szybko się ją robi.
Składniki:CIASTO:1 opakowanie świeżego
ciasta francuskiego około 280 gNADZIENIE:25 dag
makaronu ozdobne wstęgi
Makarony Polskie40 dag
zielonych szparagów10 dag
szynki np gotowanej1
młoda cukinia1/2
pora3 łyżki
oliwysól morska do smaku
pieprz mielony do smakuMASA JAJECZNA:3
jajka10 dag
sera żółtego20 dag
śmietany gęstej 18%szczypta gałki do smaku
sól do smaku
szczypiorek cienki do posypaniaSposób przygotowania:Świeżym
ciastem francuskim wylepić dno i boki okrągłej formy żaroodpornej do zapiekanki.
Makaron do zapiekanki gotujemy al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki
oliwy, odcedzamy, przelewamy zimną
wodą.
Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce, blanszujemy na stojąco 3 minuty we wrzątku z dodatkiem
soli i łyżeczki
cukru, odcedzamy kroimy na kawałki.
Cukinię myjemy i kroimy w szerokie wstążki, a
pora na krążki, podsmażamy chwilę na rozgrzanej
oliwie, aż się zeszklą.Do ugotowanego
makaronu dodajemy
szparagi, pokrojoną
szynkę oraz
cukinie z
porem doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku mieszamy. Gotowe nadzienie wykładamy na
ciasto francuskie.
Jajka wbijamy do miski, miksujemy mikserem w trakcie dodajemy
śmietanę oraz starty na tarce jarzynowej
żółty ser, doprawiamy do smaku
solą i
gałką muszkatołową oraz
białym pieprzem wylewamy na nadzienie, wstawiamy zapiekankę do nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiekamy około 40 minut. Przed podaniem posypujemy posiekanym
szczypiorkiem, podajemy na gorąco po wyjęciu z pieca.
Smacznego :)