Jeden z lepszych serników jakie jadłam, w połączeniu z owocami i słodkim musem czekoladowym wprost rozpływa się w ustach!Ten sernik to moja kombinacja smaków,metodą prób i błędów wyszedł taki jaki powinien być.Z pełną satysfakcją postawiłabym go na stole -dla gości...:)SkładnikiCiasto:1,5 szklanki mąki1/2 kostki margaryny3 łyżki cukru2 żółtka1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka śmietany 18%Masa:1 kg twarogu6 jajek1 budyń duży śmietankowy1/2 szklanki mleka100 g masła1 szklanka cukru1 cukier waniliowy1/2 szklanki malin1/2 szklanki czarnej porzeczkiMus:2 jajka1 tabliczka mlecznej czekolady2 łyżki cukru pudru1 łyżka rumuOwoce-maliny i porzeczki do dekoracjistarta czekolada do posypaniaSposób przygotowaniaCIASTO:Mąkę wysypać na stolnicę przemieszać z proszkiem do pieczenia dodać resztę składników i szybko zagnieść kruche ciasto.Wylepić wyłożoną pergaminem tortownicę o średnicy 28 cm -samo dno.MASA:Twaróg zemleć wsypać cukry dodać jajka wlać budyń rozpuszczony w mleku, zmiksować wszystko razem na puszysto dodając w trakcie masło.Wylać masę serową na kruche ciasto,rozsypać na wierzchu umyte osuszone owoce,wstawić do piekarnika i piec około 50-60 minut.Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach aż będzie całkiem zimny.CZEKOLADOWY MUS:Białka jaj ubić na sztywna pianę dodając po łyżce cukru pudru w trakcie ubijania.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej zmiksować z żółtkami i rumem wlać masę do ubitych białek i delikatnie wszystko razem zmiksować.Wylać mus na całkiem zimny sernik schłodzić około 4-5 godzin aby mus zastygł.Przed podaniem udekorować świeżymi owocami.Życzę smacznego;-)Zapraszam na stronkę : http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki