Wykonanie
Najprostrzy, niezawodny placek, który można zrobić z dowolnymi
owocami - w sezonie surowymi (
czereśnie,
truskawki,
jagody,
śliwki), poza sezonem - z puszki (
brzoskwinie).SKŁADNIKI:1 3/4 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniacukier waniliowy3/4 szklanki
cukru1/2
margaryny4
jaja (
białka i
żółtka oddzielnie)7 łyżek
mleka70dag
owocówcukier puderZmiksować
margarynę z
cukrem, stopniowo dodawać
żółtka,
mąkę, proszek i
mleko. Ubić pianę z
białek, dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blaszkę. Na wierzchu ułożyć
owoce. Piec ok. 40 minut w temperaturze 150 - 175 stopni C. Gdy wystygnie posypać
cukrem pudrem.