ßßß
Ekspresowe, zdrowe i kolorowe danie z jednej patelni - smażona ryba z krewetkami w towarzystwie chrupiących warzyw. 15 minut w kuchni, jedna patelnia do zmywania po posiłku i pyszny, zdrowy oraz pożywny obiad gotowy :)Do przygotowania tego dania użyłam smacznego pstrąga tęczowego, którego po "nadzianiu" czosnkiem, koperkiem i cytryną, usmażyłam z jednej strony, a następnie dorzuciłam na patelnię krewetki i kolorowe warzywa: pomarańczową i czerwoną paprykę oraz cukinię - z dodatkiem odrobiny soku z limonki i płatków chili. Całość smażyłam jeszcze kilka minut, tak aby krewetki były jędrne, warzywa chrupiące, a ryba zdążyła do końca się usmażyć.Pracy przy tym daniu praktycznie nie ma wcale, a jest ono wartościowe i treściwe:) Również dzieci chętnie i bez kręcenia nosem sięgną po taką kolorową rybkę. Przekonajcie się koniecznie! :)SKŁADNIKI (na 2 porcje):2 ryby w całości (użyłam pstrąga tęczowego) - każda po około 200 g1 duży ząbek czosnku2 łyżeczki siekanego koperku1 łyżeczka masła1 łyżeczka mąki150 g krewetek (mrożonych lub świeżych)1 lub oliwy z oliwek1/2 pomarańczowej papryki1/2 czerwonej papryki1/2 małej cukiniipłatki chili do smakusól i świeżo zmielony pieprz do smakuplasterki cytryny i limonki plus 1 łyżeczka soku z limonkikilka listków bazyliiWYKONANIE:Jeśli używasz mrożonych krewetek przełóż do garnka i zalej na 10 minut ciepłą wodą.Umyte i osuszone ryby posól i popieprz w środku i na zewnątrz. Oprósz je z obu stron mąką. Czosnek drobniutko posiekaj i wymieszaj z 1 łyżeczką masła i koperkiem. Nasmaruj nim odrobinę wnętrze ryb i włóż do każdej po plasterku cytryny.Na patelni rozgrzej dobrze oliwę i ułóż na niej ryby. Smaż je z jednej strony przez około 6-7 minut.W tym czasie usuń gniazda nasienne z papryk i pokrój je w większą kostkę. Cukinie pokrój (razem ze skórką) w grubsze plastry,a następnie w ćwiartki. Warzywa wrzuć do miski, dodaj do nich odsączone z wody i osuszone ręcznikiem papierowym krewetki, skrop wszystko sokiem z limonki oraz dodaj odrobinę płatków chili, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj.Przełóż ryby na druga stronę, a między nie i po bokach wrzuć na patelnię warzywa z krewetkami. Smaż całość na średnim ogniu przez kolejne 6-7 minut, mieszając często warzywa i krewetki. Po tym czasie krewetki nie powinny być już przezroczyste, tylko ścięte i jędrne, a warzywa odpowiednio chrupiące.Do dania dorzuć kilka listków bazylii. Podawaj gorące. Gotowe! Smacznego!
Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie: www. sklep.dajar.pl