Wykonanie
Ekspresowe, zdrowe i kolorowe danie z jednej patelni - smażona
ryba z
krewetkami w towarzystwie chrupiących warzyw. 15 minut w kuchni, jedna patelnia do zmywania po posiłku i pyszny, zdrowy oraz pożywny obiad gotowy :)Do przygotowania tego dania użyłam smacznego
pstrąga tęczowego, którego po "nadzianiu"
czosnkiem,
koperkiem i
cytryną, usmażyłam z jednej strony, a następnie dorzuciłam na patelnię
krewetki i kolorowe warzywa:
pomarańczową i
czerwoną paprykę oraz
cukinię - z dodatkiem odrobiny
soku z limonki i
płatków chili. Całość smażyłam jeszcze kilka minut, tak aby
krewetki były jędrne, warzywa chrupiące, a
ryba zdążyła do końca się usmażyć.Pracy przy tym daniu praktycznie nie ma wcale, a jest ono wartościowe i treściwe:) Również dzieci chętnie i bez kręcenia nosem sięgną po taką kolorową
rybkę. Przekonajcie się koniecznie! :)SKŁADNIKI (na 2 porcje):2
ryby w całości (użyłam
pstrąga tęczowego) - każda po około 200 g1 duży ząbek
czosnku2 łyżeczki siekanego
koperku1 łyżeczka
masła1 łyżeczka
mąki150 g
krewetek (mrożonych lub świeżych)1 lub
oliwy z oliwek1/2 pomarańczowej
papryki1/2
czerwonej papryki1/2 małej
cukiniipłatki chili do smaku
sól i świeżo zmielony
pieprz do smakuplasterki
cytryny i
limonki plus 1 łyżeczka
soku z limonkikilka listków
bazyliiWYKONANIE:Jeśli używasz mrożonych
krewetek przełóż do garnka i zalej na 10 minut ciepłą
wodą.Umyte i osuszone
ryby posól i popieprz w środku i na zewnątrz. Oprósz je z obu stron
mąką.
Czosnek drobniutko posiekaj i wymieszaj z 1 łyżeczką
masła i
koperkiem. Nasmaruj nim odrobinę wnętrze ryb i włóż do każdej po plasterku
cytryny.Na patelni rozgrzej dobrze
oliwę i ułóż na niej
ryby. Smaż je z jednej strony przez około 6-7 minut.W tym czasie usuń gniazda nasienne z
papryk i pokrój je w większą kostkę.
Cukinie pokrój (razem ze skórką) w grubsze plastry,a następnie w ćwiartki. Warzywa wrzuć do miski, dodaj do nich odsączone z
wody i osuszone ręcznikiem papierowym
krewetki,
skrop wszystko
sokiem z limonki oraz dodaj odrobinę
płatków chili,
sól i
pieprz do smaku. Wymieszaj.Przełóż
ryby na druga stronę, a
między nie i po bokach wrzuć na patelnię warzywa z
krewetkami. Smaż całość na średnim ogniu przez kolejne 6-7 minut, mieszając często warzywa i
krewetki. Po tym czasie
krewetki nie powinny być już przezroczyste, tylko ścięte i jędrne, a warzywa odpowiednio chrupiące.Do dania dorzuć kilka listków
bazylii. Podawaj gorące. Gotowe! Smacznego!
Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie: www. sklep.dajar.pl