Wykonanie

WEGEBURGERYTe wegeburgery wywołały w moim domu wiele kontrowersji, od zachwytu po "kręcenie nosem". Jedni dosłownie pożarli po kilka porcji, inni (czytaj mąż - mięsożerca) kręcił nosem:). Wegeburgery to alternatywa dla
mięsnych burgerów. Są zdrowe i pożywne, wykonane z
kaszy jaglanej,
marchwi, prażonego
słonecznika i aromatycznych dodatków. Szybkie do przygotowania. W
sieci panuje ogólny zachwyt nad nimi i koniecznie chciałam się przekonać jak smakują. Piecze się je w piekarniku, wiec nie ociekają tłuszczem:) Z pełnoziarnistą
bułką, warzywami i
jogurtowym sosem smakują wybornie:) Przepis zaczerpnęłam i - lekko zmodyfikowałam - z Jadłonomii .SKŁADNIKI:2 szklanki
kaszy jaglanej3,5 szklanki
wody1
cebula2 szklanki startej
marchwi0,5 szklanki prażonego
słonecznika0,5 szklanki
maki ziemniaczanej lub
bułki tartej1/4
oleju rzepakowego4 łyżki
sosu sojowego0,5 łyżeczki
chili2 łyżki siekanej
pietruszkisol
pieprzWYKONANIE:
Kaszę jaglaną sparz na sitku wrzątkiem i przelej gorącą
wodą z kranu.W garnku zagotuj
wodę i wrzuć do niej
kaszę. Gotuj ją pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu mieszając, aż całkiem wchłonie
wodę (w razie potrzeby dolej troszkę
wody).Do ugotowanej
kaszy dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj, najlepiej drewnianą łyżką.Uformuj kotlety i piecz je w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut. Po 20 minutach obróć delikatnie kotlety na drugą stronę.Podawaj burgery z ulubionymi dodatkami.

