Wykonanie
Na podstawie przepisu Jadłonomii upiekłam pyszne burgery. Przepis trochę zmieniłam, żeby bardziej odpowiadał moim smakom, ale idea jest ta sama. Wszyscy, którzy się zachwycają tymi burgerami (nieważne z którego przepisu) mają rację - są przepyszne. Nieważne na zimno, czy ciepło, sauté czy w burgerze, kto jeszcze nie próbował, musi to nadrobić :)

Składniki (ok. 12 kotletów):- 2 szklanki startej
marchewki- 2 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej*- 1/2 szklanki
słonecznika**- 1/4 szklanki
sezamu**- 1/4 szklanki
siemienia lnianego**- 1
cebula- 1/3 szklanki
bułki tartej- 1/4 szklanki
oleju rzepakowego- 2 łyżki
sosu sojowego- 1 łyżka
oleju sezamowego (opcjonalnie)- 1 łyżeczka
czosnku granulowanego, 1 łyżka
bazylii suszonej, 1 łyżka
papryki słodkiej, 1 łyżeczka
papryki ostrej-
sól,
pieprz do smaku
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Spróbuj czy jest wystarczająco doprawione, ewentualnie dopraw jeszcze. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Mokrymi rękoma uformuj kotlety i połóż na blasze. Piecz ok. 20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.* Najlepiej, żeby
kasza była ugotowana na wilgotno. Jeśli jest sypka, potrzebne będzie co najmniej jedno
jajko, a najlepiej dwa.** Nasiona mogą być uprażone, ale nie ma takiej konieczności. Bez podprażenia też będą dobre :)