ßßß
Składniki (ok. 12 kotletów):- 2 szklanki startej marchewki- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej*- 1/2 szklanki słonecznika**- 1/4 szklanki sezamu**- 1/4 szklanki siemienia lnianego**- 1 cebula- 1/3 szklanki bułki tartej- 1/4 szklanki oleju rzepakowego- 2 łyżki sosu sojowego- 1 łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie)- 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1 łyżka bazylii suszonej, 1 łyżka papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej- sól, pieprz do smakuCebulę pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Spróbuj czy jest wystarczająco doprawione, ewentualnie dopraw jeszcze. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Mokrymi rękoma uformuj kotlety i połóż na blasze. Piecz ok. 20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.* Najlepiej, żeby kasza była ugotowana na wilgotno. Jeśli jest sypka, potrzebne będzie co najmniej jedno jajko, a najlepiej dwa.** Nasiona mogą być uprażone, ale nie ma takiej konieczności. Bez podprażenia też będą dobre :)