Wykonanie
Dzisiaj kolejny zdrowy przepis. Mój faworyt wśród zup-kremów! Pikantna, gorąco, rozgrzewająca, sycąca i lekka. Idealna dla wszytskich którzy lubią zupy i jednocześnie chcą zbać o swoje zdrowie.
Czerwona soczewica jest bardzo wartościowa, dlatego powinna się znaleźć w naszej diecie.
Soczewica zawiera nie tylko dużo
białka, ale i
skrobię i składniki mineralne tj. wapń fosfor, żelazo, także karoten i witaminy. Nasiona
soczewicy mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że są ogromnym pomocnikiem w każdej diecie, także cukrzycowej. Bardzo ważną zaletą
soczewicy jest to, że ma wysoką zawartość kwasu foliowego, który wspomaga powstawanie czerwonych krwinek i reguluje funkcjonowanie układu nerwowego. Jak sami widzicie same plusy! Mam nadzieję, że dzięki temu przepisowi uda mi się Was do niej przekonać. Jest naprawdę pyszna, więc warto spróbować! Koniecznie! :)


składniki:pół szklanki
soczewicy2
marchewki3
liście laurowe4 ziarenka
ziela angielskiegosól,
pieprzpół
cebuli2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
słodkiej papryki1/3 łyżeczki
ostrej papryki1 łyżeczka
curry1 łyżeczka
koncentratu pomidorowegosłoneczniksezambazylia
Soczewicy opłukujemy dokładnie na sitku i wrzucamy do garnka z
wodą. Tak aby podwójnie przykryło naszą
soczewicę.
Marchewkę kroimy w plasterki i dodajemy do
soczewicy. Teraz czas na
przyprawy:
liście laurowe,
ziele angielskie,
pieprz,
sól.
Cebulą kroimy w piórka, a
czosnek w plasterki i przysmażamy na
oleju. Gdy
cebula się zeszkli dodajemy słodką i
ostrą paprykę i
curry. Dokładnie mieszamy i dodajemy do naszej zupy. Na koniec dodajemy
koncentrat pomidorowy. Gotujemy, aż
soczewica i
marchewka będą miękkie. Następnie miksujemy naszą zupę, nalewamy do miseczek, posypujemy
sezamem i
słonecznikiem i dekorujemy
bazylią.S M A C Z N E G O ! :)