Wykonanie

Smaczny i niedrogi obiad lub kolacja dla całej rodziny. Zapiekanka z
ziemniaków ze
szpinakiem i
serem feta. Proste i naprawdę szybkie danie, którego samo przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż 10-15 minut,
potem trzeba tylko zapiekankę wsadzić do piekarnika na 25-30 minut i pyszne danie gotowe. Możecie tu dowolnie eksperymentować z dodanym
serem, zamiast
fety użyć
sera pleśniowego,
mascarpone albo
ricotty lub innego ulubionego. Pamiętajcie tylko, żeby dodając
fetę nie solić
szpinaku za mocno, gdyż
feta sama w sobie jest dość słona. W zupełnie dietetycznej wersji możecie z
sera w ogóle zrezygnować i też będzie pysznie:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI:800 g
ziemniaków300 g liści
szpinaku1
cebula3 ząbki
czosnku3
jajka1/3 szklanki
śmietanki 30%100 + 50 g
fetyokoło 60 g
sera żółtego4 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
masła (opcjonalnie)1/3 łyżeczki
gałki muszkatołowej w proszku lub świeżo tartej1 łyżeczka suszonego
tymiankusólpieprzWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C.Umyte
ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki. Zagotuj je w wodzie przez około 10 minut od momentu wrzenia. Odcedź.W międzyczasie na patelni rozgrzej
oliwę z oliwek i
masło (opcjonalnie) i zeszklij drobno pokrojoną w kostkę
cebulę. Dodaj opłukane i osuszone liście
szpinaku (większe pokrój na mniejsze kawałki), dodaj przeciśnięty przez praskę
czosnek,
gałkę muszkatołową,
tymianek, troszkę
soli,
pieprz. Zamieszaj i odparuj
wodę. Zdejmij z ognia. Na koniec dodaj pokruszoną
fetę (100 g) i zalej całość roztrzepanymi w
śmietance jajkami.Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż połowę
ziemniaków, na to wyłóż masę
szpinakowo-
serowo-jajeczną, pokrusz jeszcze trochę
fety (50 g) po całości i ułóż pozostałe
ziemniaki. Posyp całość startym
żółtym serem.Zapiekankę piecz przez około 25-30 minut do zezłocenia się
sera na wierzchu. Gotowe! Smacznego!

