Wykonanie

Już za chwilę Halloween, czas więc na odrażające przepisy:D Na pierwszy ogień poszły chrupiące
ciasteczka orzechowe z paskudnymi pająkami na wierzchu:) Pomysł na nie znalazłam tu i lekko zmodyfikowałam:) W tym miejscu pochwały należą się mojej ukochanej Siostrze Edytce, która zajęła się przygotowaniem ciasta i upiekła te pyszności:)
Ciasteczka dzięki dodatkowi
masła orzechowego smakują wspaniale, są bardzo kruche i idealnie komponują się ze szklanką zimnego
mleka. Korpusy pająków zrobiłam z
orzechów laskowych w
czekoladzie, ale możecie użyć
czekoladowych kulek Lila Stars albo Maltesersów, natomiast główki są z najzwyklejszych draży
kakaowych (możecie je zastąpić np.
rodzynkami w
czekoladzie). Nogi pająków to
lukier z dodatkiem czarnego barwnika. Przygotowanie tych
ciastek zajmuje naprawdę niewiele czasu, a frajda przy tym murowana:D Ja część naszych
ciasteczek schowałam do metalowej puszki, by Dzieci mogły się nimi cieszyć na przyjęciu Halloweenowym:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI (na 13 dużych lub 16 mniejszych sztuk):6 łyżek
masła (najlepiej niesolonego, choć ja użyłam zwykłego)1/2 szklanki gładkiego
masła orzechowego (użyłam Domowego
Masła Orzechowego)1/2 szklanki
brązowego cukru1/2 extraktu z
wanili lub 3/4 łyżeczki aromatu waniliowego/śmietankowego1 szklanka
mąki pszennej1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej2-3 łyżeczki
białego cukru do posypania
ciastekDO OZDOBY:13-16
orzechów laskowych w
czekoladzie lub kulek
czekoladowych13-16 draży
kakaowych lub
rodzynek w
czekoladzie1
białko lub
wodakilka łyżek
cukru pudruczarny
barwnik spożywczyWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż folią aluminiową lub papierem do pieczenia i lekko nasmaruj ją
olejem.
CIASTECZKA:
Masło utrzyj z
masłem orzechowym na gładką masę.Dodaj
brązowy cukier i znów zmiksuj dokładnie.Wbij
jajko i dolej extrakt lub aromat i zmiksuj na puszystą masę (około 2 minuty).Przesiej
mąkę z
sodą i dodaj do masy, zmiksuj ponownie krótko całość.Wyłóż na blachę 13-16 porcji ciasta, formując je w kulki za pomocą łyżki do
lodów maczanej w gorącej wodzie (ciasto mocno się klei, dlatego
woda jest konieczna).Rozpłaszcz lekko każde
ciastko i posyp
białym cukrem.Piecz przez około 8-9 minut (ja piekłam 12-13 minut) na złoty kolor.Gorące
ciastka wyjmij z piekarnika i na środku każdego z nich wciśnij lekko
orzechy w
czekoladzie lub kulki
czekoladowe i draże, tak, aby utworzyć "ciało" pająka.
LUKIER:Wymieszaj
białko lub
wodę z
cukrem pudrem, tak, aby powstał bardzo gesty
lukier.Dodaj kropelkę barwika spożywczego, zamieszaj i przełóż do woreczka z odciętym odrobinę
rogiem.Wyciśnij na każde
ciasteczko po osiem nóg pająka.Odstaw
ciasteczka na 10-15 minut, by
lukier zastygł.
Ciasteczka możesz przechowywać w metalowej puszce przez około 7 dni . Gotowe! Smacznego!
