ßßß Cookit - przepis na Ciastka potrójnie czekoladowe

Ciastka potrójnie czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Jeszcze z prezentów świątecznych :-). Na początku miały powstać chocolate chips cookies, ale ponieważ po porównaniu przepisów okazało się, że to nic innego, jak nasze pieguski, a te już wielokrotnie robiłam, dałam sobie spokój. Te okazały się strzałem w dziesiątkę ;-). Delikatnie chrupiące, ciągnące i intensywnie czekoladowe!
Składniki na około 40 ciastek:
125 g masła
160 g drobnego brązowego cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
185 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
35 g kakao
85 g rodzynków
95 g posiekanej mlecznej czekolady
75 g posiekanej białej czekolady
75 g posiekanej gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem i wanilią do otrzymania puszystej masy maślanej. Dodać jajko i dalej ucierać. Do masy dodać suche składniki i zmiksować do połączenia. Na końcu dodać rodzynki i posiekaną czekoladę, wymieszać.
Z ciasta formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć łyżką. Między ciastkami zachować 5 cm odstępy, sporo się rozrosną na boki.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 10 minut. Chwilę poczekać przed zdjęciem z blaszki, będą bardzo miękkie. Potem studzić na kratce.
Smacznego :-).
Przepis pochodzi z The Australian Women's Weekly 'Everyday cakes & cookies'.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ciastka-potrojnie-czekoladowe-triple-choc-cookies