ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka czekoladowe. Po prostu

Ciasteczka czekoladowe. Po prostu

nazwa

Wykonanie

Bardzo, bardzo dawno piekłam te ciacha... Ale myślę, że przepis idealnie sprawdzi się teraz - czy jest bowiem coś wspanialszego niż zapach czekoladowych ciasteczek rozchodzących się po domu w ciemny, październikowy wieczór...?
Moje upiekłam z myślą o naszej wakacyjnej podróży - uwielbiam podgryzać sobie coś w aucie. Te znalazłam w Chocolate favourites The Australian women'w weekly - czekoladowe, więc idealne. Chrupiące z wierzchu, mięciutkie w środku, napakowane orzechami i rodzynkami. Czysta rozkosz - koniecznie musicie spróbować!
Ciasteczka czekoladowe z orzechami i rodzynkami
Składniki:
(na 24 sztuki)
125 g miękkiego masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
200 g jasnego brązowego cukru
1 jajko
185 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
35 g kakao
75 g rodzynek
110 g orzechów nerkowca
85 g ciemnje czekolady (70%)
85 g białej czekolady
Masło z cukrem utrzeć na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, dodać ekstrakt, zmiksować. Partiami dodawać mąkę przesianą z sodą, proszkiem i kakao. Na końcu dodać rodzynki, posiekaną czekoladę, posiekane i uprażone na suchej patelni orzechy. Wymieszać łyżką.
Z ciasta formować kulki, lekko spłaszczone układać na blasze w dużych odstępach (ciastka mocno urosną).
Piec w 180 st. C. przez 10-15 minut.
Przestudzić 5-10 minut na blasze, po czym przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Smaczego!
Kiedy tak patrzę na to zdjęcie, myślę sobie o wakacjach i trochę tęsknię za latem... Tylko trochę.
Źródło:http://razadobrze.blogspot.com/2013/10/ciasteczka-czekoladowe-po-prostu.html