ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka potrójnie czekoladowe

Ciasteczka potrójnie czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Za te ciastka zabieralam się bardzo długo. Chociaż spodziewalam się, że są bardzo dobre, zawsze gdy zastanawiałam się co upiec, jakoś przegrywaly z ciastem. Ciastka są naprawdę wspaniałe. Robi się je bardzo szybko, ladnie zachowują się podczas pieczenia no i sa maksymalnie czekoladowe. Przechowywane w puszce długo utrzymują świeżość. Warto je upiec.
Źródło
Składniki:
125 g miękkiego masła
160 g brązowego cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
185 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
35 g kakao
85 g posiekanych rodzynków
95 g mlecznych chips'ów czekoladowych (lub posiekanej mlecznej czekolady)
75 g białych chips'ów czekoladowych (lub posiekanej białej czekolady)
75 g ciemnych chips'ów czekoladowych (lub posiekanej gorzkiej czekolady)
Zmiksować miękkie masło, cukier, jajko i ekstrakt. Wsypać do mikstury suche składniki, na końcu rodzynki i czekoladę, wymieszać. Formować z ciasta kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego układać na blaszce, lekko spłaszczyć łyżką. Między kulkami zachować 5 cm odstępy, sporo się rozrosną na boki. Piec w temperaturze 170ºC przez około 10 minut. Chwilę poczekać przed zdjęciem z blaszki, będą bardzo miękkie. Potem studzić na kratce.
Smacznego :)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2012/10/Ciasteczka-potrojnie-czekoladowe.html