ßßß
 
            
         Mogłoby się wydawać, że muffinki całkiem jak 'chocolate chip muffins' Nigelli. Jednak ciasto z dodatkiem kwaśnej śmietany ma zupełnie inną strukturę, jest bardziej sprężyste, po prostu inne. A w smaku również bardzo dobre :-). Polecam do przetestowania :)Składniki na 12 sztuk:225 g mąki pszennej25 g kakao2 łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonej100 g gorzkiej czekolady, posiekanej (lub drobinek czekoladowych)100 g białej czekolady, posiekanej (lub drobinek czekoladowych)2 duże jajka300 ml kwaśnej śmietany 18%150 g miałkiego brązowego cukru85 g masła, roztopionegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier. W drugim naczyniu mokre: roztrzepane jajka, śmietanę, masło. Połączyć zawartość naczyń, wymieszać do połączenia się składników. Dodać czekoladę, wymieszać.Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, do nich nałożyć ciasto do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.Smacznego :-).Przepis pochodzi z 'Everyday muffins & bakes'.
Mogłoby się wydawać, że muffinki całkiem jak 'chocolate chip muffins' Nigelli. Jednak ciasto z dodatkiem kwaśnej śmietany ma zupełnie inną strukturę, jest bardziej sprężyste, po prostu inne. A w smaku również bardzo dobre :-). Polecam do przetestowania :)Składniki na 12 sztuk:225 g mąki pszennej25 g kakao2 łyżeczki proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonej100 g gorzkiej czekolady, posiekanej (lub drobinek czekoladowych)100 g białej czekolady, posiekanej (lub drobinek czekoladowych)2 duże jajka300 ml kwaśnej śmietany 18%150 g miałkiego brązowego cukru85 g masła, roztopionegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier. W drugim naczyniu mokre: roztrzepane jajka, śmietanę, masło. Połączyć zawartość naczyń, wymieszać do połączenia się składników. Dodać czekoladę, wymieszać.Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, do nich nałożyć ciasto do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.Smacznego :-).Przepis pochodzi z 'Everyday muffins & bakes'.