ßßß Cookit - przepis na Muffiny potrójnie czekoladowe

Muffiny potrójnie czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Mogłoby się wydawać, że muffinki całkiem jak 'chocolate chip muffins' Nigelli. Jednak ciasto z dodatkiem kwaśnej śmietany ma zupełnie inną strukturę, jest bardziej sprężyste, po prostu inne. A w smaku również bardzo dobre :-). Polecam do przetestowania :)
Składniki na 12 sztuk:
225 g mąki pszennej
25 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
100 g gorzkiej czekolady, posiekanej (lub drobinek czekoladowych)
100 g białej czekolady, posiekanej (lub drobinek czekoladowych)
2 duże jajka
300 ml kwaśnej śmietany 18%
150 g miałkiego brązowego cukru
85 g masła, roztopionego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier. W drugim naczyniu mokre: roztrzepane jajka, śmietanę, masło. Połączyć zawartość naczyń, wymieszać do połączenia się składników. Dodać czekoladę, wymieszać.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, do nich nałożyć ciasto do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Smacznego :-).
Przepis pochodzi z 'Everyday muffins & bakes'.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/muffiny-potrojnie-czekoladowe