Wykonanie
Po raz pierwszy
jadłam to danie na przyjęciu u koleżanki. Jego smak tak mnie zachwycił, że postanowiłam w domu sama je przygotować.
Kurczak w cieście francuskim, bo o nim
mowa, to przepyszna potrawa, która choć na pierwszy rzut oka wydaje się być skomplikowana, jest banalnie prosta w przygotowaniu.
Mięso faszerujemy podsmażanymi
pieczarkami z
cebulką i zrumienionym
chudym boczkiem, zawijamy w ciasto i pieczemy na złoty kolor.
Ciasto francuskie z zewnątrz staje się chrupiące, a
mięso pozostaje soczyste. Jest to niesamowicie sycące danie i jedna pierś wraz z dodatkami i
ciastem po upieczeniu jest naprawdę ogromna:) Dlatego ja, oprócz lekkiej sałatki z sezonowych warzyw, nie podaję do niego żadnego
ryżu,
ziemniaków czy
makaronu. Cóż więcej dodać - musicie koniecznie wypróbować ten przepis. Gwarantuję Wam, że
kurczak w tak wyjątkowej wersji na stałe zagości w Waszym codziennym menu.SKŁADNIKI (porcja dla dwóch osób):2
filety z piersi kurczaka8
pieczarek0,5
cebuli4 plastry
chudego boczku1 opakowanie
ciasta francuskiego1
jajkosólświeżo zmielony
pieprzpapryka słodkaoliwa z oliwekWYKONANIE:
Ciasto francuskie rozłóż na blasze (nie wyciągaj
spod niego pergaminu, w który było zawinięte). Wytnij z niego dwa prostokąty o wymiarach około 16 na 24 cm . Wzdłuż dłuższego
boku zrób nacięcia długości około 7-8 cm, zostawiając przy tymnietknięty środek (dwa ostatnie zdjęcia pokazują to dokładniej):) Wsadź blachę z naciętym
ciastem na 15 minut do lodówki.W tym czasie zrumień z obu stron lekko na suchej patelni plastry
boczku.
Pieczarki umyj i pokrój w cieniutkie plasterki.
Cebulę zaś posiekaj w większą kostkę. Całość podsmaż około 5 minut na
oliwie z oliwek.
Filety z kurczaka dokładnie umyj i obkrój z białych błonek. Przekrój wzdłuż na pół. Posyp
sola,
pieprzem i
słodką papryką.Wyjmij z lodówki blachę z
ciastem i ułóż na nim na środku dwóch prostokątów po jednej części fileta. Na to wyłóż
pieczarki z
cebulą.Przykryj drugą połową fileta i dwoma plastrami
boczku (na każdy filet).Teraz pozostaje już tylko złożenie ciasta. Paski składaj naprzemiennie do środka, raz lewy, raz prawy, aż do samego końca. Pamiętaj, aby nie składać ich zbyt szczelnie, powietrze musi się wydostawać małymi dziurkami:)Filet w cieście wstaw ponownie do lodówki na 15 minut.Piekarnik nagrzej do 200 stopni C . Wyjmij przygotowane filety z lodówki, posmaruj roztrzepanym
jajkiem i piecz je około 35-40 minut.Ciasto powinno być pięknie zrumienione.Gotowe podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
I jeszcze dwa zdjęcia instruktażowe:)