Wykonanie
Dziś u nas w kuchni mikołajkowo, jako że Mikołaj przychodzi do dzieci no to frytki musiały być a co do frytek ... placuszki drobiowe, lekkie, puszyste, smaczne i syte.Składniki na 5 średnich kotlecików :20 dag
filetu z kurczaka (połówka piersi)10 dag
pieczarek (5 większych sztuk)1 średnia
cebula2
jajka1 łyżka
Magi1 łyżka
oliwy2 płaskie łyżki
mąki ziemniaczanejsól,
pieprzPrzygotowanie:
Filet z kurczaka oczyść i pokrój w ok 1 cm kostkę,
pieczarki pokrój w półplasterki a
cebulę w kosteczkę.Wszystko włóż do misy dodając 2
żółtka,
magi,
oliwę.Całość wymieszaj doprawiając
solą i
pieprzem.
Białka ubij na sztywno dodając pod koniec ubijania
mąkę ziemniaczaną. Przełóż do misy i wymieszaj.Smaż na "porządny" złoty kolor z obu stron na
oliwie z
masłem bądź
maśle klarowanym.Ps.:Frytki świetnie pasują do tych placuszków.Jak widać syn dzielnie i chętnie pomaga mi w kuchni.