Wykonanie
Absolutnie genialna
tarta! Najsmaczniejsze ciasto, jakie
jadłam od wielu tygodni. Ekstra kruchy spód, słodkie, delikatne nadzienie i chrupkie
orzechy z tegorocznych zbiorów. Jestem zdeklarowaną fanką tarty dyniowej, nie mogłam się oprzeć następnemu kawałkowi!
Jadłam go " na raty" , żeby usprawiedliwić swoje zachcianki :P Przeciągałam chwilę przyjemności z jedzenia tarty jak tylko się dało.Jak widać, dyniowej przygody w kuchni ciąg dalszy. Mam jeszcze spory kawałek, więc można szaleć z przepisami. Dzisiejszy jest typowym jesiennym przepisem, zawiera składniki pojawiające się jesienią na straganach.
Orzechy,
dynia,
cynamon..listopadowe wieczory z tą tartą z pewnością nie będą należały do smutnych i nijakich. Polecam z całego
serca tę tartę, jest dość prosta w wykonaniu, nie potrzebuje wielu składników. W zamian oddaje całe mnóstwo doznań
smakowych. Ja jestem nią zachwycona! Przepis zapożyczyłam od genialnej Chillibite, ale pozwoliłam sobie na drobne zmiany.Potrzebne składniki:- 200 g
mąki pszennej- 125 g zimnego
masła- 4 łyżki lodowatej
wody- 200 g
orzechów włoskich, wyłuskanych- 500 g dyni- 100g
cukru- 2
jajka- 100 ml kremówki- pół łyżeczki
cynamonu- pół łyżeczki
imbiru- pół łyżeczki
kardamonu- łyżeczka ekstraktu
waniliowegoSposób przygotowania:
Mąkę połączyć szybko z zimnym
masłem, dodając
wodę, aby ciasto się "związało". Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować na godzinę do lodówki.
Orzechy posiekać.
Dynię obrać ze skóry, pokroić na drobne kawałki,dodać odrobinę
wody i dusić w garnku do miękkości, po czym rozdrobnić widelcem lub blenderem na puree. Dodać
cukier i
przyprawy, mieszając co jakiś czas podgrzewać puree aż będzie gęste.Schłodzonym
ciastem wyłożyć formę do tarty, ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia obciążonym suchym
ryżem,
fasolą lub kamyczkami do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut, po czym usunąć papier, wsypać połowę
orzechów i wcisnąć je za pomocą łyżki w ciasto i piec jeszcze 10 minut. Ciasto po wyjęciu z pieca wystudzić.
Żółtka wymieszać ze
śmietanką oraz ekstraktem
waniliowym, z
białek ubić sztywną pianę. Masę jajeczną połączyć z masą
dyniową a następnie bardzo delikatnie z pianą z
białek. Masę wyłożyć na upieczony spód od tarty i wstawić do piekarnika na 35 minut z włączoną tylko dolną grzałką.Po upieczeniu posypać
cukrem pudrem i siekanymi
orzechami.


