ßßß Cookit - przepis na Churros

Churros

nazwa

Wykonanie

Wspaniały przysmak smażony w głębokim tłuszczu rodem z Hiszpanii. Polecam bardzo mocno! Przepis od Dorotki z MW.
Składniki:
240 ml wody
50 g masła (3 łyżki)
2 łyżki cukru demerara
szczypta soli
1 i 1/8 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (klik)
2 jajka
Ponadto:
olej do smażenia
drobny cukier do oprószenia
Zagotować wodę, masło, cukier, sól, aż składniki dokładnie się rozpuszczą. Zdjąć z palnika. Mąkę wymieszaną z cynamonem dosypać do wrzątku, dodać wanilię. Ucierać drewnianą łyżką, ostudzić. Wbijać po jednym jajku, miksując po każdym, by powstało gładkie i gęste ciasto. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego dużą gwiazdką. Ostrożnie wyciskać na rozgrzany olej (175st.C) i obcinać nożyczkami. Smażyć około 2min z każdej strony. Osuszyć na papierze i otoczyć w cukrze. Podawać z sosem czekoladowym lub podgrzaną masą krówkową.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2013/02/churros_25.html