Wykonanie
Wspaniały przysmak smażony w głębokim tłuszczu
rodem z Hiszpanii. Polecam bardzo mocno! Przepis od Dorotki z MW.
Składniki:240 ml
wody50 g
masła (3 łyżki)2 łyżki
cukru demeraraszczypta
soli1 i 1/8 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii (klik)2
jajkaPonadto:
olej do smażeniadrobny
cukier do oprószeniaZagotować
wodę,
masło,
cukier,
sól, aż składniki dokładnie się rozpuszczą. Zdjąć z palnika.
Mąkę wymieszaną z
cynamonem dosypać do wrzątku, dodać
wanilię. Ucierać drewnianą łyżką, ostudzić. Wbijać po jednym
jajku, miksując po każdym, by powstało gładkie i gęste ciasto. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego dużą gwiazdką. Ostrożnie wyciskać na rozgrzany
olej (175st.C) i obcinać nożyczkami. Smażyć około 2min z każdej strony. Osuszyć na papierze i otoczyć w cukrze. Podawać z sosem
czekoladowym lub podgrzaną masą
krówkową.Smacznego:)