Wykonanie
Hiszpański przysmak, popularny z wielu krajach świata m.in. Ameryki Łacińskiej, USA, Francji, Portugalii, Australii... Churros często są podawane na śniadanie z gorącą
czekoladą lub sprzedawane wprost z ulicy przez przydrożnych handlarzy. Ten przepis opiera się na cieście parzonym (choć oryginalnie ciasto bywa ziemniaczane), które smażone jest w głębokim tłuszczu do chrupkości (jak 'gniazdka'), a następnie posypywane
cukrem. W Urugawaju na przykład, churros podawane są na wytrawnie, z roztopionym
serem. Podałam z dulce de leche* i muszę przyznać, że bardzo nam smakowały, choć mi wystarczą utytłane w cukrze ;-).Składniki na około 20 sztuk:240 ml
wody50 g
masła2 łyżki
cukru demeraraszczypta
soli1 i 1/8 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
cynamonu + ewentualnie do oprószenia1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii3
jajka, średniej wielkościPonadto:
olej do smażeniadrobny
cukier do oprószeniaW średniej wielkości garnku zagotować
wodę,
masło,
cukier,
sól, do momentu roztopienia się
masła i rozpuszczenia
cukru. Do wrzątku wsypać
mąkę wymieszaną z
cynamonem i ekstrakt z
wanilii. Zdjąć z palnika, ucierać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia. Ostudzić.Do wystudzonej masy wbijać
jajka, jedno po drugim, miksując dobrze po każdym dodaniu. Ciasto powinno być gładkie i gęste.Przygotować rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie głęboko wciętej gwiazdki, przełożyć do niego ciasto.
Olej rozgrzać do temperatury 175ºC. Na
olej wyciskać churros długości około 12 cm, smażyć po 2 minuty z każdej strony do złotego brązu.Osuszyć na bibułce, obsypać
cukrem. Podawać z sosem
czekoladowym lub z gorącym dulce de leche (masa kajamkowa otrzymana przez gotowanie w wodzie przez 2 h puszki
mleka słodzonego skondensowanego (puszka powinna być przez cały czas zanurzona w wodzie).Smacznego :-).
Przepis pochodzi ze strony 'Passionate about baking' .