Wykonanie
Już niedługo Tłusty Czwartek. Nie jest to mój ulubiony dzień w roku, ale oczywiście nie wyłamuje się z tradycji: piekę pączki,
faworki i róże karnawałowe :) Nowością w tym roku będą churros, hiszpańskie smakołyki przygotowywane z okazji karnawału :)Churrosskładniki na około 20 sztuk:
szklanka
wody50 g
masła2 łyżki
cukru demeraraszczypta
soli300 g
mąki pszennej1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii2 średnie
jajka+
olej do smażenia+ drobny
cukier do oprószeniaDo garnka przelej
wodę, dodaj
masło,
cukier i
sól. Gotuj, aż
masło i
cukier się rozpuszczą. Do wrzątku dodaj
mąkę wymieszaną z
cynamonem i ekstraktem z
wanilii. Następnie zdejmij garnek z ognia i ucieraj ciasto drewnianą łyżką, do czasu aż masa będzie odchodzić od brzegów naczynia. Odstaw ciasto do przestygnięcia.Do wystudzonej masy dodaj
jajka, następnie zmiksuj dokładni ciasto, tak aby było gładkie i gęste.W dużym garnku rozgrzej
olej. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczegoz końcówką w kształcie gwiazdy. Na rozgrzany
olej wyciskaj churros. Smaż ok. 2 minut z każdej strony. Następnie przełóż je na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Przed podaniem obsyp delikatnie
cukrem.Najlepiej smakują z sosem
czekoladowym ;)