Wykonanie
            Już niedługo Tłusty Czwartek. Nie jest to mój ulubiony dzień w roku, ale oczywiście nie wyłamuje się z tradycji: piekę pączki, 
faworki i róże karnawałowe :) Nowością w tym roku będą churros, hiszpańskie smakołyki przygotowywane z okazji karnawału :)Churrosskładniki na około 20 sztuk:

szklanka 
wody50 g 
masła2 łyżki 
cukru demeraraszczypta 
soli300 g 
mąki pszennej1 łyżeczka 
cynamonu1 łyżeczka ekstraktu z 
wanilii2 średnie 
jajka+ 
olej do smażenia+ drobny 
cukier do oprószeniaDo garnka przelej 
wodę, dodaj 
masło, 
cukier i 
sól. Gotuj, aż 
masło i 
cukier się rozpuszczą. Do wrzątku dodaj 
mąkę wymieszaną z 
cynamonem i ekstraktem z 
wanilii. Następnie zdejmij garnek z ognia i ucieraj ciasto drewnianą łyżką, do czasu aż masa będzie odchodzić od brzegów naczynia. Odstaw ciasto do przestygnięcia.Do wystudzonej masy dodaj 
jajka, następnie zmiksuj dokładni ciasto, tak aby było gładkie i gęste.W dużym garnku rozgrzej 
olej. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczegoz końcówką w kształcie gwiazdy. Na rozgrzany 
olej wyciskaj churros. Smaż ok. 2 minut z każdej strony. Następnie przełóż je na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Przed podaniem obsyp delikatnie 
cukrem.Najlepiej smakują z sosem 
czekoladowym ;)



