Wykonanie
Churros to hiszpański przysmak robiony z ciasta parzonego,smażonego na głębokim
oleju.Fajna przekąska na domowe przyjęcie lub poczęstunek, kiedy wybieramy się w gości :)Można podawać na wiele sposobów: z ulubionym sosem
czekoladowym,obsypane
cukrem pudrem lub drobnym
cukrem z dodatkiem
cynamonu.250 ml
wody30 g
masła lub
margarynyszczypta
soli2 łyżki
cukru200 g
mąki pszennej2
jajkaolej do smażenia
cukier z
cynamonem do obtaczaniaW wyższym rondelku umieścić
wodę,
masło,
sól i
cukier. Wymieszać i zagotować. Dodać
mąkę i energicznie mieszać do momentu aż masa stanie się bardzo gęsta i będzie odstawać od ścianek naczynia. Odstawić na kilkanaście minut do lekkiego ostudzenia.Następnie miksując mikserem do masy dodawać po jednym
jajku.Gotową masę przełożyć do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać porcje na gorący tłuszcz. Smażyć z obu stron na złoty kolor, odsączyć z nadmiaru
oleju na ręczniku papierowym i ciepłe obtaczać w cukrze z dodatkiem
cynamonu.Wersję w kształcie serduszek, idealną na zbliżające się Walentynki można wykonać tak:Napełnioną masą szprycą, na papier do pieczenia wyciskać masę na kształt
serca, następnie papier porozcinać, aby każde
serce było na oddzielnym kawałku. Wrzucać na gorący
olej papierem do góry. Po ok 1 min. papier powinien odchodzić i należy go zdjąć. Smażyć z obu stron na złoty kolor, odsączyć z nadmiaru
oleju na ręczniku papierowym i obtaczać w cukrze z dodatkiem
cynamonu.