Wykonanie
Byłam bardzo zadowolona z tego
tortu, nie tylko dlatego, że był smaczny, ale że udało mi się go zrobić z produktów, które akurat miałam w domu i nie musiałam wychodzić na zakupy. Miałam niewiele czasu na jego przygotowanie i wymyśliłam sobie taki, który nie jest zbyt pracochłonny. Jednego wieczoru upiekłam
biszkopt i zrobiłam
budyń do kremu, a następnego dnia zrobiłam krem,
galaretkę i złożyłam tort w całość. Efekt bardzo zadowalający. Polecam serdecznie!


Składniki (tortownica 23-26cm):
Biszkopt:6
jajek10 łyżek
cukru6 łyżek
mąki pszennej6 łyżek
mąki ziemniaczanej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaKrem:1 i 2/3 szklanki
mleka1
budyń waniliowy /
śmietankowy2 łyżki
cukru1
cukier waniliowy250 g
miękkiej margaryny lub
masłaananas z puszki pokrojony w kosteczkę
tarta gorzka czekoladaDodatkowo:
galaretka zrobiona wg przepisu na opakowaniu (smak dowolny - u mnie
pomarańczowy)plastry
ananasa z puszki
tarta gorzka czekolada do dekoracjiSposób wykonania:1. Zrobić
biszkopt,
białka ubić ze szczyptą
soli na sztywno, dodać
cukier i dobrze ubić, następnie stopniowo dodawać
żółtka, cały czas ubijać. Na koniec dodać przesiane
mąki z
proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie na najmniejszych obrotach.
Biszkopt przelać do tortownicy, piec w 180 st. C przez 30-40 minut. Całkowicie wystudzić. Pokroić na 3 blaty.2. Z
mleka,
cukru i budyniu ugotować
budyń i całkowicie wystudzić.
Miękką margarynę lub
masło utrzeć, stopniowo dodawać
budyń i miksować do uzyskania puszystej masy. Dodać 3-4 łyżki
syropu z puszki z
ananasów. Odłożyć 3-4 łyżki masy budyniowej do dekoracji. Do reszty dodać
ananasy pokrojone w kosteczkę i tartą
gorzką czekoladę (ilość wedle uznania) i wymieszać łyżką.3.
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu (zwykle zmniejszam ilość
wody do 350-400 ml). Odstawić do lekkiego stężenia.4. Przełożyć
torta: każdy blat należy nasączyć
syropem z
ananasów, przełożyć kremem straciatella z
ananasami. Wierzch i boki posmarować pozostałą masą budyniową bez dodatków. Na wierzchu ułożyć krążki
ananasa, zalać tężącą
galaretką. Po stężeniu boki
tortu obsypać tartą
gorzką czekoladą. Tort schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.Smacznego!!!
