Wykonanie
Nie jest to danie wigilijne. Robię taką
kapustę jako dodatek do
schabowego lub podaję taką
kapustę z
pieczywem i
olejem lnianym.

Składniki:1 kg
kapusty kiszonej1/2 główki małej
kapusty białej2
cebulki2
marchewki1 mały
seler1
pietruszka2 szklanki drobnej
suchej fasoli100 g
boczkusólmajeranekkminek w ziarenkach
liść laurowyziele angielskieSposób wykonania:1. Zaczynamy od
fasoli.
Fasolę przepłukać, zalać
wodą, zagotować i odstawić, by napęczniała (taka podgotowana
fasolka potem szybciej zmięknie). Następnie dodać
liść laurowy,
ziele angielskie,
marchew,
selera i
pietruszkę starte na tarce jarzynowej i gotować do miękkości.2.
Kapustę świeżą poszatkować, zalać
wodą i gotować do miękkości.3. W tym samym czasie
kapustę kiszoną przelać
wodą, odcisnąć lekko i drobniej pokroić. Zalać
wodą i ugotować.4. Kiedy obie
kapusty będą miękkie, połączyć je ze sobą. Dodać
fasolę z warzywami, pokrojoną w kostkę i obsmażoną na patelni
cebulę i
boczek. Dodać
majeranku i
kminku w ziarenkach. Gotować jeszcze chwilę. Doprawić do smaku wedle uznania.Smacznego!!!