ßßß Cookit - przepis na Udka w sosie marchewkowo-porowym

Udka w sosie marchewkowo-porowym

nazwa

Wykonanie

Składniki:
4 nieduże udka
2 marchewki
1 por
przyprawa do kurczaka
woda
mąka
śmietana
olej
sól, pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
siekana natka selera
Sposób wykonania:
1. Udka umyć, osuszyć, przyprawić przyprawą do kurczaka. Zrumienić mocno na oleju z obu stron. Zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie, pokrojoną w kostkę marchewkę i posiekanego pora. Dusić do miękkości.
2. W miseczce rozrobić śmietanę i mąkę (po 2 łyżki) i dodać trochę zimnej wody. Mięso wyjąć, wlać mieszankę z mąki, śmietany i wody, gotować do zagęszczenia sosu. Dodać siekaną natkę selera, doprawić solą i pieprzem do smaku, a na koniec z powrotem dodać mięso. Całość dusić jeszcze 1-2 minuty.
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2014/09/udka-w-sosie-marchewkowo-porowym.html