Wykonanie
Fale Dunaju to jedno z moich ulubionych ciast. U koleżanki
jadłam z
galaretką, co akurat było dla mnie nowością :) Wersja z
galaretką bardzo mi smakuje!Tymczasem świętujmy Dzień Niepodległości - wielkie święto, którym powinniśmy się cieszyć! A tej radości nam brakuje... Szkoda, że nasze obchody są zawsze pełne powagi, przecież powinno być inaczej...


Składniki:Ciasto (blaszka 25x36 cm):2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia6
jajek1 kostka
margaryny2 łyżki
kakao2 łyżki
mlekaaromat śmietankowy+ dowolne
owoce (u mnie
jabłka)
Galaretka:2
galaretki wiśniowe750 ml
wodyKrem:2 budynie
śmietankowe750 ml
mleka4 łyżki
cukru1 kostka
masła /
margarynyWierzch:
tarta czekolada lub polewa - wedle uznaniaSposób przygotowania:1. Robimy ciasto:
margarynę ucieramy z
cukrem na puch, dodajemy stopniowo po 1
żółtku, następnie dodajemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
aromat śmietankowy. Ubijamy pianę z
białek i mieszamy z
ciastem. Połowę ciasta wykładamy do blaszki. Do drugiej połowy dodajemy
kakao i
mleko, mieszamy i wykładamy na jasne ciasto. Na wierzch układamy pokrojone na cząstki
owoce. Całość pieczemy w 180 st. C przez 40 minut (do suchego patyczka). Studzimy.2.
Galaretkę rozpuszczamy w 750 ml wrzącej
wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia.3. Z 750ml
mleka odlewamy 1 szklankę i mieszamy z budyniami. Pozostałe
mleko zagotowujemy z
cukrem, zalewamy
mlekiem z
budyniem i chwilkę gotujemy do zgęstnienia. Odstawiamy do wystudzenia.
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy, dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy na małych obrotach.4. Na ciasto wylewamy tężącą
galaretkę, wstawiamy do lodówki, aby mocno stężała. Na
galaretkę wykładamy krem i wierzch posypujemy tartą
czekoladą. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce.Smacznego!!!