Wykonanie
Pyszna rolada :) Masa to moja kombinacja, bałam się że wyjdzie za słodka ale nie potrzebnie, jest bardzo smaczna i na pewno wykorzystam ją do jakiegoś
tortu.
Składniki:
biszkopt:4
jajka6 łyżek
cukru4 łyżki
mąki pszennej2 czubate łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniamasa:150 ml
mleka zwykłego150 g
chałwy sezamowej100 g
masła 82 %1 szklanka
mleka pełnego w proszkupolewa:50 g
margaryny50 ml
śmietanki 36 %pół szklanki
cukru3 łyżki
kakaoNa
biszkopt: ubijamy
białka na sztywno ze szczyptą
soli, dodajemy w
między czasie
cukier. Jak mamy ubite
białka z
cukrem dodajemy
żółtka, mieszamy, wsypujemy
mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia, mieszamy i wylewamy na natłuszczoną blachę do pieczenia taką do rolad, i pieczemy do 20 minut w 180 stopniach.Upieczony
biszkopt wykładamy na ściereczkę posypaną
cukrem pudrem i zwijamy w roladę.
Jak rolada nam stygnie robimy masę: Gotujemy
mleko, do gorącego dodajemy
chałwę i chwilkę gotujemy do rozpuszczenia i rozmieszania się
chałwy, zestawiamy by przestygło.Do przestygniętej zimnej masy dodajemy
masło i ucieramy. Gdy ładnie nam się utrze dosypujemy szklankę
mleka w proszku i ucieramy na gładko.Naszą roladę rozwijamy i smarujemy masą, delikatnie zwijamy w zgrabną roladę.Przygotowujemy polewę, albo naszą ulubioną lub taką jak ja.Podgrzewamy
śmietankę z
margaryną i
cukrem, możemy dodać jakiś aromat, ja tego nie zrobiłam bo chciałam by była bardzo czekoladowa, dosypujemy
kakao i mieszamy chwilę gotując. Czekamy by troszkę wystygła i smarujemy wierzch naszej rolady, możemy posypać
płatkami migdałowymi i delektujemy się pyszną roladą.SMACZNEGO