Taką zupę świąteczną robiła moja babcia, robi moja mama i ja też robię. Jest ona prawdziwym hitem na Wigilii, ponieważ wszyscy bardzo ją lubimy (no, poza moim mężem, k tóry w ogóle grzybów nie jada niestety...).Składniki:1 niepełna szklanka suszonych grzybów (można dać więcej wedle uznania)1 marchewka1 cebulakawałek seleraziele angielskieliść laurowysól, pieprzlekka zasmażka (4 łyżki oleju i 2 niepełne łyżki mąki)ugotowany makaron (najlepiej nitki)Sposób prz ygotowania:1. Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc.2. Następnego dnia grzyby gotujemy w wodzie, któ r ej się moczyły do miękkości.3. Dodajemy pokrojone warzywa: cebulę, marchewkę i selera, ziele angielskie i liść laurowy.4. Robimy zasmażkę: na rozgrzany olej dajemy mąkę i energicznie mieszamy, przelewamy do zupy i całość mieszamy.5. Na koniec dodajemy ugotowany wcześnie j makaron.I bardzo pyszna zupa na Wigilię gotowa:) Smacznego!!!