Wykonanie
Tort pieczony specjalnie na urodziny mojej mamy według własnego pomysłu. Wyszedł naprawdę pyszny i zapisałam go do mojego zeszytu bo z pewnością jeszcze kiedyś go upiekę :)Podane składniki są na tortownicę o średnicy 21 cm.

Składniki:
Biszkopt kakaowy:3
jajka3 łyżki
mąki3 łyżki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
kakaoBiszkopt makowy:3
jajka3 łyżki
mąki3 łyżki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia4 łyżki suchego
makuMasa kawowa:1 kostka
margaryny1
budyń waniliowy2-3 łyżki
cukru pudru2-3 łyżki
kawy cappuccino (z zależności od intensywności smaku jaką chcemy uzyskać)
mleko na
budyń ok. 230 mlMasa wiśniowa:1 szklanka drylowanych
wiśni (np. takich w
syropie)1
galaretka (wiśniowa lub
owoce leśne)Dodatkowo:
dżem wiśniowydekoracje

Sposób przygotowania:1. Robimy
biszkopt kakaowy.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy
żółtka i
cukier, ucieramy, następnie dodajemy
mąkę i
proszek do pieczenia oraz
kakao. Wszystko delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do blaszki i pieczemy ok 20-30 minut do suchego patyczka.2. Podobnie jak
biszkopt kakaowy robimy
biszkopt makowy, tylko zamiast
kakao, na koniec dodajemy suchy
mak. Ciasto też pieczemy 20-30 minut do suchego patyczka. Oba
biszkopty studzimy, a po ostudzeniu przekrawamy na dwa blaty.3. Gotujemy
budyń zmniejszając ilość
mleka do 1 szklanki.
Budyń studzimy.4.
Margarynę ucieramy z
cukrem pudrem, następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu, a na koniec dodajemy
kawę cappuccino. Masę dzielimy na 3 części.5.
Galaretkę o smaku
wiśniowym lub
owoców leśnych rozpuszczamy w 2/3 szklanki gorącej
wody. Studzimy i dodajemy odsączone
wiśnie. Masę
wiśniową schładzamy, aby lekko stężała.6. Możemy przygotować mocny napar z
herbaty do nasączenia
biszkoptów. Powinien być zimny. Przekładając ciasto nasączamy poszczególne blaty
tortu.7. Przekładamy ciasto zaczynając od dołu:blat
kakaowycienka warstwa
dżemu wiśniowego1/3 masy kawowejblat makowymasa wiśniowa (
wiśnie w
galaretce)blat
kakaowycienka warstwa
dżemu wiśniowego1/3 masy kawowejblat makowy8. Ciasto schładzamy, a
potem ostatnią częścią masy kawowej dekorujemy tort wedle uznania.Smacznego!!!