Wykonanie
Kolejne ciasto często pieczone przez moją mamę. P o dane składniki nadają się również na przygotowanie tort a :) Ciasto było pieczone w blaszce 24x36 cm. Jeśli ktoś chce zrobić w tor townicy, to polecam blaszkę o średnicy 26 cm. Kiedy by łam dzieckiem, moja mama zazwyczaj robiła nam
torty urodzinowe według tego przepisu. Oczywi ście smaki
biszkoptów można do wolnie modyfikować (np. jasny,
kakaowy, makowy,
kokosowy,
orzechowy,
kawowy, itp.), podobnie jak masę. Dodają c do masy budyniowej
sok z cytryny będziemy
mieć masę
cytrynową, dodając k awę
cappuccino lub kilka łyżek mocnego naparu z
kawy rozpuszczalnej uzyskamy masę
kawową .

Składniki:
Biszkopt kakaowy:3
jajka3/4 szklanki
cukr u3/4 szklanki
mąki2 łyżki ciemnego
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia4 łyżki przegotowanej
wodyBiszkopt kokosowy:3
jajka3/4 szklanki
cukr u3/4 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia4 łyżki przegotowanej
wody1/2 szklanki wiórek
kokosowychBiszkopt orzechowy:3
jajka3/4 szklanki
cukr u3/4 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia4 łyżki przegotowanej
wody1/2 szklanki mielonych
orzechów włoskichMasa budyniowa:1 kostka
margaryny1
budyń waniliowy lub
śmietankowy2-3 łyżki
cukru pudrumleko na
budyń ok. 250 mlDodatkowo:ulubiona pol ewawiórki koko sowe lub kolo r owa posypka do posypaniaSposób przygotowania:1. Najpierw robimy
biszko pty . Wszystkie robimy jednakowo, tylko na
konic dodajemy i n ny skł a dnik. Ubijamy
białka ze szczyptą
soli, następnie dodajemy po jednym
żółtku, po łyżce
cukru,
potem porcjami dodajemy
mąkę i
proszek do pieczenia. Dodajemy
kakao i mieszamy. Do drugiego
biszkoptu dodaj emy
wiórki kokosowe, a do trzeciego mielone
orzechy.2.
Biszkop ty pieczemy osobno w 180 st. C przez ok 30-40 minut.3. Gotujemy
budyń : zagotowujemy 3/4
mleka, resztę mieszamy z proszkiem budyniowym, wlewamy na gotujące się
mleko, mieszamy, aż porządnie zgęstnieje i zestawiamy z ognia. Studzimy.4.
Margarynę ucieramy z
cukrem pudrem, następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i mieszamy.5. Zimne
biszkopty przekł a damy masą budyniową od doł u:
biszkopt kakaowypołowa masy
biszk opt k okosowypołowa masy
biszkopt orzechowypolewaSmacznego!