ßßß Cookit - przepis na Ciasto tortowe

Ciasto tortowe

nazwa

Wykonanie

Kolejne ciasto często pieczone przez moją mamę. P o dane składniki nadają się również na przygotowanie tort a :) Ciasto było pieczone w blaszce 24x36 cm. Jeśli ktoś chce zrobić w tor townicy, to polecam blaszkę o średnicy 26 cm. Kiedy by łam dzieckiem, moja mama zazwyczaj robiła nam torty urodzinowe według tego przepisu. Oczywi ście smaki biszkoptów można do wolnie modyfikować (np. jasny, kakaowy, makowy, kokosowy, orzechowy, kawowy, itp.), podobnie jak masę. Dodają c do masy budyniowej sok z cytryny będziemy mieć masę cytrynową, dodając k awę cappuccino lub kilka łyżek mocnego naparu z kawy rozpuszczalnej uzyskamy masę kawową .
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
3 jajka
3/4 szklanki cukr u
3/4 szklanki mąki
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki przegotowanej wody
Biszkopt kokosowy:
3 jajka
3/4 szklanki cukr u
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki przegotowanej wody
1/2 szklanki wiórek kokosowych
Biszkopt orzechowy:
3 jajka
3/4 szklanki cukr u
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki przegotowanej wody
1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
Masa budyniowa:
1 kostka margaryny
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
2-3 łyżki cukru pudru
mleko na budyń ok. 250 ml
Dodatkowo:
ulubiona pol ewa
wiórki koko sowe lub kolo r owa posypka do posypania
Sposób przygotowania:
1. Najpierw robimy biszko pty . Wszystkie robimy jednakowo, tylko na konic dodajemy i n ny skł a dnik. Ubijamy białka ze szczyptą soli, następnie dodajemy po jednym żółtku, po łyżce cukru, potem porcjami dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy kakao i mieszamy. Do drugiego biszkoptu dodaj emy wiórki kokosowe, a do trzeciego mielone orzechy.
2. Biszkop ty pieczemy osobno w 180 st. C przez ok 30-40 minut.
3. Gotujemy budyń : zagotowujemy 3/4 mleka, resztę mieszamy z proszkiem budyniowym, wlewamy na gotujące się mleko, mieszamy, aż porządnie zgęstnieje i zestawiamy z ognia. Studzimy.
4. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i mieszamy.
5. Zimne biszkopty przekł a damy masą budyniową od doł u:
biszkopt kakaowy
połowa masy
biszk opt k okosowy
połowa masy
biszkopt orzechowy
polewa
Smacznego!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/11/ciasto-tortowe.html