Wykonanie
Wilgotny, puszysty piernik przełożony delikatną pianką jest tak lekki, że ręka sama sięga po kolejny kawałek.*blaszka 25*34 cmSkładniki: na ciasto:5
jajek2 szklanki
mąki250 g
masła lub
margaryny1 szklanka
cukru1/2 szklanki
wody2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
kakao1 opakowanie
przyprawy do piernika na piankę:2
galaretki rubinowe1 opakowanie
śnieżki200 ml
mleka na polewę:1/2 kostki
margaryny1/2 szklanki
cukru pudru2 łyżki
kakao2 łyżki wrzątku3 łyżki
kokosu3 łyżki startych
orzechówMasło,
wodę,
cukier i
kakao zagotować i wystudzić. Dodać
żółtka, przesianą
mąkę, proszek i
przyprawę. Krótko zmiksować.
Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z
ciastem za pomocą łyżki. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C przesz około pół godziny. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku, wystudzić i odstawić. Kiedy zaczną tężeć
śnieżkę ubić z zimnym
mlekiem i połączyć z
galaretkami. Mocno tężejącą piankę wyłożyć na dolny blat ciasta i przykryć pozostałym
ciastem.
Margarynę,
kakao,
cukier i
wodę zagotować mieszając, zdjąć z ognia i mieszać jeszcze kilka minut, aż polewa zgęstnieje. Polać ciasto i udekorować
orzechami i
kokosem.