ßßß Cookit - przepis na piernik z pianką

piernik z pianką

nazwa

Wykonanie

Wilgotny, puszysty piernik przełożony delikatną pianką jest tak lekki, że ręka sama sięga po kolejny kawałek.
*blaszka 25*34 cm
Składniki: na ciasto:
5 jajek
2 szklanki mąki
250 g masła lub margaryny
1 szklanka cukru
1/2 szklanki wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1 opakowanie przyprawy do piernika na piankę:
2 galaretki rubinowe
1 opakowanie śnieżki
200 ml mleka na polewę:
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki wrzątku
3 łyżki kokosu
3 łyżki startych orzechów
Masło, wodę, cukier i kakao zagotować i wystudzić. Dodać żółtka, przesianą mąkę, proszek i przyprawę. Krótko zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem za pomocą łyżki. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C przesz około pół godziny. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku, wystudzić i odstawić. Kiedy zaczną tężeć śnieżkę ubić z zimnym mlekiem i połączyć z galaretkami. Mocno tężejącą piankę wyłożyć na dolny blat ciasta i przykryć pozostałym ciastem.
Margarynę, kakao, cukier i wodę zagotować mieszając, zdjąć z ognia i mieszać jeszcze kilka minut, aż polewa zgęstnieje. Polać ciasto i udekorować orzechami i kokosem.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/10/piernik-z-pianka.html