Wykonanie
Mój kolejny kulinarny pierwszy raz... Pewnie nie uwierzycie ale nigdy w życiu nie robiłam murzynka :Ppotrzebne składniki:250g
masła lub
margaryny,1,5 szklanki
cukru,0,5 szklanki
wody,2 szklanki
mąki,4
jajka,4 łyżki
kakao,2 łyżeczki
proszku do pieczenia.W rondelku podgrzewamy
wodę z
cukrem, kiedy
cukier się rozpuści dodajemy
margarynę i
kakao. Gotujemy ciągle mieszając do momentu aż składniki się połączą a masa zgęstnieje. Zostawiamy do wystygnięcia.Odkładamy pół szklanki masy
kakaowej, będzie potrzebna na polewę.Resztę masy miksujemy z
jajkami i
mąką przesianą z
proszkiem do pieczenia.Masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia i wytłuszczonej keksówki. Pieczemy do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni przez 45-60 minut. Zostawiany do wystygnięcia polewamy resztą masy
kakaowej.