Wykonanie
Moja mama zawsze robi t akie ciasto kiedy nie ma czasu na wymyślanie ciast. Mielone
orzechy przechow uję w lodówce - bardzo długo zachowują świeżość i nie robią się gorzkie . Polecam przepis według mojej mamy :)
Składniki:Ciasto:5
jajek5 łyżek
cukru5 łyżek
mąki15 dag zmielonych
orzec hówpół łyżeczki
proszku do pieczeniaPianka:2
śmietany śnieżki +
mleko1
galaretka (u mnie agrestowa)+
wodaSposób przygotowania:1.
Białka oddzielamy od
żółtek,
białka ubijamy i dodajemy stopniowo po łyżce
cukru.2. Dodajemy
żółtka, delikatnie mieszamy, a
potem orzechy.3.
Mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia dodajemy do ciasta i mieszamy.4. Pieczemy ok 30-40 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu przekrawamy na pół.5. Robimy piankę: gala
retkę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej
wody, odstawiamy, aż lekko stężeje.6.
Śnieżkę przygotowujemy według
przep i su na opakowaniu,
doda jemy do niej
galaretkę, miksujemy. Wylewam y na c iasto (część pianki odkładamy na w i erzch). Przykrywamy drugim
ciastem i wierzch smarujemy cienko pozostałą masą piankową. Odstawiamy do lodówki, aż masa stężeje.Smacznego!!!