ßßß
Składniki:1 szklanka dużej fasoli typu Jaś1 duża laska kiełbasykilka plasterków marchewki1 cebulapół łyżeczki kminku w ziarenkach1 listek laurowykilka ziarenek ziela angielskiego2-3 łyżki koncentratu pomidorowego1,5 łyżki mąki + olej na zasmażkęprzyprawa do dań z fasoli do smakupieprzmajeranekSposób przygotowania:1. Fasolę opłukać i zalać wodą. Odstawić na noc. (Można też rano zagotować fasolę i odstawić - też trochę zmięknie w ciągu 2-3 godzin)2. Fasolę ugotować do miękkości, w razie potrzeb uzupełnić wodę. Kiedy fasola będzie miękkawa, dodać ziele angielskie, liść laurowy, kminek, marchew. Gotować do miękkości.3. Pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę zrumienić na patelni, dodać do gotującej się zupy. Całość zagotować.4. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawę do dań z fasoli. Zrobić zasmażkę: na rozgrzany olej dać mąkę, mieszać, całość przelać do zupy energicznie mieszając, by nie zrobiły się grudki.5. Zupę doprawić pieprzem i majerankiem.
SMACZNEGO :)