Wykonanie
Fasolka po bretońsku... Któż jej nie lubi... W moim domu na
stole bardzo często gościła w takiej oto postaci - jako zupa. Taką samą serwuję też teraz mojemu mężowi. Świetna propozycja na danie jednogarnkowe, ponieważ zupa jest pożywna, rozgrzewająca i syta. W sam raz na jesienny obiad.
Składniki:1 szklanka dużej
fasoli typu Jaś1 duża laska
kiełbasykilka plasterków
marchewki1
cebulapół łyżeczki
kminku w ziarenkach1
listek laurowykilka ziarenek
ziela angielskiego2-3 łyżki
koncentratu pomidorowego1,5 łyżki
mąki +
olej na zasmażkę
przyprawa do dań z
fasoli do smaku
pieprzmajeranekSposób przygotowania:1.
Fasolę opłukać i zalać
wodą. Odstawić na noc. (Można też rano zagotować
fasolę i odstawić - też trochę zmięknie w ciągu 2-3 godzin)2.
Fasolę ugotować do miękkości, w razie potrzeb uzupełnić
wodę. Kiedy
fasola będzie miękkawa, dodać
ziele angielskie,
liść laurowy,
kminek,
marchew. Gotować do miękkości.3. Pokrojoną w kostkę
kiełbasę i
cebulę zrumienić na patelni, dodać do gotującej się zupy. Całość zagotować.4. Dodać
koncentrat pomidorowy i
przyprawę do dań z
fasoli. Zrobić zasmażkę: na rozgrzany
olej dać
mąkę, mieszać, całość przelać do zupy energicznie mieszając, by nie zrobiły się grudki.5. Zupę doprawić
pieprzem i
majerankiem.
SMACZNEGO :)