ßßß
Składniki:1/2 kg suszonej fasoli typu jaśok. 30 dkg wędzonego boczkuok. 40 dkg dowolnej kiełbasy2 cebuletłuszcz np. smalec lub olej3 łyżki koncentratu pomidorowego2 rosołki KNORRpapryka ostra i słodkapieprz, vegetaodrobina cukruliść laurowy i ziele angielskie2 czubate łyżki mąkiewentualnie majeranekWykonanie:Fasolę wypłukać i namoczyć dzień wcześniej. Na drugi dzień gotować ją w tej wodzie, aż będzie miękka. Pod koniec gotowania dorzucić boczek i kiełbasę i jeszcze chwile pogotować. Następnie odcedzić fasolę i wędlinę, wodę zostawić Boczek i kiełbasę drobno pokroić. Cebule obrać i pokroić, zrumienić na tłuszczu i zrobić na niej zasmażkę, dodając mąkę. Kiedy zasmażka nam się lekko zrumieni, wtedy dolać wodę spod fasoli i wymieszać. Dodać przyprawy i zagotować. Następnie dorzucić pokrojoną wędlinę,boczek i fasolę. Kiedy nam się wszystko razem zagotuje, na końcu dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku odrobiną cukru.Fasolka ma mieć smak lekko ostry, ale z nutą posmaku słodkiego.Smacznego :-)