ßßß

składniki potrzebne :- opakowanie fasoli typu jaś;- 1 większy koncentrat pomidorowy;- 200 g kiełbasy z wędzarni;- 200 g mięsa wieprzowego;- cebula;
- łyżka mąki;- liść laurowy;- 3 kulki ziela angielskiego;- majeranek;- pieprz;
sposób przygotowania:Fasolę dzień wcześniej zalewamy wodą i odstawiamy na ok 8 godzin. Następnego dnia płuczemy ją, dodajemy sól, ziele angielskie oraz liść laurowy. W momencie zagotowania wyjmujemy liść oraz ziele, przykrywamy i gotujemy jeszcze przez 30 minut. Kiełbasę kroimy na półksiężyce, cebulkę siekamy, a mięso w małą kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy najpierw cebulę, następnie kiełbasę. Gdy kiełbasa lekko się zrumieni dodajemy mięso, aż będzie lekko podpieczone. Do ugotowanej fasolki dodajemy cały koncentrat pomidorowy, majeranek, pieprz - na końcu dorzucamy wcześniej przygotowaną kiełbasę i mięso. Żeby zagęścić danie wyjmujemy kilka fasolek, rozgniatamy je w misce, dodajemy mąkę, mieszamy z małą ilością wywaru fasolki i z powrotem wrzucamy do garnka. Fasolka idealnie smakuje z chlebkiem, albo bułkami. :)
bon apettit!