Wykonanie
Od dawna przyglądałam się
fasoli na sklepowych półkach, aż w końcu powiedziałam sobie - kupuję, gotuję !


składniki potrzebne :- opakowanie
fasoli typu jaś;- 1 większy
koncentrat pomidorowy;- 200 g
kiełbasy z wędzarni;- 200 g
mięsa wieprzowego;-
cebula;

- łyżka
mąki;-
liść laurowy;- 3 kulki
ziela angielskiego;-
majeranek;-
pieprz;


sposób przygotowania:
Fasolę dzień wcześniej zalewamy
wodą i odstawiamy na ok 8 godzin. Następnego dnia płuczemy ją, dodajemy
sól,
ziele angielskie oraz
liść laurowy. W momencie zagotowania wyjmujemy liść oraz ziele, przykrywamy i gotujemy jeszcze przez 30 minut.
Kiełbasę kroimy na półksiężyce,
cebulkę siekamy, a
mięso w małą kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy najpierw
cebulę, następnie
kiełbasę. Gdy
kiełbasa lekko się zrumieni dodajemy
mięso, aż będzie lekko podpieczone. Do ugotowanej
fasolki dodajemy cały
koncentrat pomidorowy,
majeranek,
pieprz - na końcu dorzucamy wcześniej przygotowaną
kiełbasę i
mięso. Żeby zagęścić danie wyjmujemy kilka
fasolek, rozgniatamy je w misce, dodajemy
mąkę, mieszamy z małą ilością
wywaru fasolki i z powrotem wrzucamy do garnka.
Fasolka idealnie smakuje z
chlebkiem, albo
bułkami. :)


bon apettit!