Wykonanie

Już na wstępie zaznaczam, że przepis powstał na zamówienie pewnej Marty, która jest mamą uroczej
Madzi:) Za inspiracje dziękuję ja i cała moja rodzina (okazało się, że będziemy częściej korzystać z tej receptury a przy okazji zapraszam na
kawę i obiecuję poczęstować naszym wynalazkiem:)To miała być
tarta i oczywiście jako tartę należy robić to ciasto ale tym razem forma była zajęta więc wykorzystałam po prostu blachę więc ciasto nie wygląda może imponująco ale wyszło pyszne:)

Na początek przygotujcie sobieNa ciasto:250 g
masła (może być
margaryna)300 g
mąki pszennej (plus odrobina na podsypanie i ewentualne uzupełnienie gdyby ciasto było zbyt lepkie)2
żółtka2-3 łyżki kwaśnej
śmietany 18%3/4 szklanki
cukruNa sos:

szklanka
śmietanki 30%300 g
serka homogenizowanego (dwa opakowania, może być
waniliowy lub naturalny)4
jajka0,5 szklanki
cukrusok z cytryny (całej)4-5
gruszekkilka
wiśni do wypełnienia
gruszek (po wycięciu gniazda powstaną niewielkie, niezagospodarowane przestrzenie:))łyżeczka
cukrułyżeczka
mąki ziemniaczanejgarść
płatków migdałowychkilka listków
mięty do dekoracjiPiekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Zaczynamy. Pierwsze ciasto. Właściwie to należy po prostu wszystkie składniki połączyć ze sobą, rozwałkować i wyłożyć na blachę, którą wcześniej smarujemy
masłem lub
margaryną a kiedy już ciasto będzie równomiernie rozłożone, umieszczamy w piekarniku i czekamy aż nam się zarumieni (ok. 15 min).

Teraz mamy chwilę na przygotowanie
gruszek i sosu.
Owoce obieramy, oczyszczamy z ogryzków i odstawiamy na bok.
Wiśnie wrzucamy do rondelka, zasypujemy
cukrem, podlewamy odrobiną
wody a kiedy zaczną się gotować dodajemy
mąką i mieszamy uzyskując w ten sposób własnej roboty
kisiel:).
Wiśnie nam stygną a my tymczasem zajmujemy się sosem.
Śmietanę 30% ubijamy w większej misce. W osobnym naczyniu ubijamy
jajka z
cukrem a następnie dodajemy
serek homogenizowany i wszystko dokładnie mieszamy. Teraz w ruch idzie łyżka i już tylko łyżką łączymy masę
serowo-jajeczną ze ubitą
śmietaną,dodajemy
sok z cytryny i voila:)Na podpieczonym cieśnie układamy
gruszki, które wcześniej nadziewamy
wiśniowym sosem.Następnie zalewamy je przygotowanym sosem i posypujemy
migdałami.Ciasto wkładamy do piekarnika (zmniejszamy moc do 150 stopni) i trzymamy ok 50-60 min.Do dekoracji możemy zastosować niezawodne listki
mięty i czerwone
owoce (np.
maliny,
truskawki).Obiecuję uzupełnić posta zdjęciami tego ciasto w wersji tradycyjnej tarty:)


