ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto z zaskakującymi gruszkami

Kruche ciasto z zaskakującymi gruszkami

nazwa

Wykonanie

Już na wstępie zaznaczam, że przepis powstał na zamówienie pewnej Marty, która jest mamą uroczej Madzi:) Za inspiracje dziękuję ja i cała moja rodzina (okazało się, że będziemy częściej korzystać z tej receptury a przy okazji zapraszam na kawę i obiecuję poczęstować naszym wynalazkiem:)
To miała być tarta i oczywiście jako tartę należy robić to ciasto ale tym razem forma była zajęta więc wykorzystałam po prostu blachę więc ciasto nie wygląda może imponująco ale wyszło pyszne:)
Na początek przygotujcie sobie
Na ciasto:
250 g masła (może być margaryna)
300 g mąki pszennej (plus odrobina na podsypanie i ewentualne uzupełnienie gdyby ciasto było zbyt lepkie)
2 żółtka
2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
3/4 szklanki cukru
Na sos:
szklanka śmietanki 30%
300 g serka homogenizowanego (dwa opakowania, może być waniliowy lub naturalny)
4 jajka
0,5 szklanki cukru
sok z cytryny (całej)
4-5 gruszek
kilka wiśni do wypełnienia gruszek (po wycięciu gniazda powstaną niewielkie, niezagospodarowane przestrzenie:))
łyżeczka cukru
łyżeczka mąki ziemniaczanej
garść płatków migdałowych
kilka listków mięty do dekoracji
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Zaczynamy. Pierwsze ciasto. Właściwie to należy po prostu wszystkie składniki połączyć ze sobą, rozwałkować i wyłożyć na blachę, którą wcześniej smarujemy masłem lub margaryną a kiedy już ciasto będzie równomiernie rozłożone, umieszczamy w piekarniku i czekamy aż nam się zarumieni (ok. 15 min).
Teraz mamy chwilę na przygotowanie gruszek i sosu.
Owoce obieramy, oczyszczamy z ogryzków i odstawiamy na bok.
Wiśnie wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem, podlewamy odrobiną wody a kiedy zaczną się gotować dodajemy mąką i mieszamy uzyskując w ten sposób własnej roboty kisiel:).
Wiśnie nam stygną a my tymczasem zajmujemy się sosem. Śmietanę 30% ubijamy w większej misce. W osobnym naczyniu ubijamy jajka z cukrem a następnie dodajemy serek homogenizowany i wszystko dokładnie mieszamy. Teraz w ruch idzie łyżka i już tylko łyżką łączymy masę serowo-jajeczną ze ubitą śmietaną,
dodajemy sok z cytryny i voila:)
Na podpieczonym cieśnie układamy gruszki, które wcześniej nadziewamy wiśniowym sosem.
Następnie zalewamy je przygotowanym sosem i posypujemy migdałami.
Ciasto wkładamy do piekarnika (zmniejszamy moc do 150 stopni) i trzymamy ok 50-60 min.
Do dekoracji możemy zastosować niezawodne listki mięty i czerwone owoce (np. maliny, truskawki).
Obiecuję uzupełnić posta zdjęciami tego ciasto w wersji tradycyjnej tarty:)
Źródło:http://slodkiezdania.blogspot.com/2014/03/kruche-ciasto-z-zaskakujacymi-kruszkami.html