Wykonanie



Jednym z ulubionych ciast mojej rodziny są serniki. A na jednym z moich ulubionych blogów, pojawił się przepis na sernik nowojorski.Uwielbiam czytać blog Doroty, zawsze robią na mnie duże wrażenie zdjęcia, nie wspomnę o przepisach. Oryginalny przepis znajdziecie tu http://smakuje.blox.pl/2013/06/Sernik-nowojorski.htmlJa troszeczkę przepis zmieniałam, bo zrobiłam na półtorej porcji. Moim zdaniem sernik wyszedł za mało słodki, warto dodać więcej
cukru i drugi błąd jaki popełniłam to zostawiałam sernik w wyłączonym piekarniku. Jak się okazało to był błąd, należy go wyjąć od razu i polać polewą. U mnie polewa miała konsystencję płynną. Nie zastygła bo sernik był za zimny.Składniki na spód350g
herbatników pełnoziarnistych l160g
margarynymasa serowa1 1/2 kg
serka homogenizowanego1 1/2 szkl
cukru pudru myślę ze można dać 2 szkl
cukru według mnie sernik nie jest zbyt słodki przy tej ilości.9
jajekszczypta
wanilii w proszku5 łyżek płaskich
mąki ziemniaczanej3 łyżki
soku z cytryny80 ml
śmietany 30%polewa200 ml
śmietany 18%1 1/2
cukru pudru1 duży
cukier waniliowysok z połowy
cytrynyWykonanieDo miski włożyłam
ciastka, następnie przy użyciu blendera pokruszyłam je drobno. Do garnuszka włożyłam
margarynę i rozpuściłam. Wlałam ja do
ciastek i wymieszałam. Jeśli masa jest zbyt sucha to można dodać więcej
margaryny.Tortownicę wyłożyłam folią aluminiową od zewnątrz i wewnątrz, wysmarowałam
masłem środek, następnie wylepiłam dno i boki masą
ciasteczkową, włożyłam na pół godziny do lodówki.Do miski wsypałam 3/4 szkl
cukru pudru, dodałam
jajka i lekko ubiłam.Do drugiej miski włożyłam
ser, 3/4 szkl
cukru pudru, zmiksowałam, dodałam
jajka z
cukrem,
mąkę ziemniaczaną,
śmietanę,
wanilię,
sok z cytryny, wszystko wymieszałam, nie zbyt długo.Masę
serową wyłożyłam na
ciasteczka.Piekarnik ustawiłam na 180 stopni.Z uwagi na to że sernik pieczemy w kąpieli
wodnej. Przygotowałam blachę, napełniłam gorącą
wodą, wstawiłam do piekarnika. Do blachy z gorącą
wody stawiłam tortownicę owiniętą folią aluminiową, która zapobiega dostaniu się
wody do ciasta. Piekłam około 80 minut w 180 stopniach.Wyłączyłam piekarnik i tradycyjnie zostawiłam w uchylonych drzwiczkach.Przygotowałam polewę, wymieszałam dokładnie wszystkie składniki i wylałam na przestudzony sernik i polewa nie zastygła tylko była ciekła.Sernik włożyłam na całą noc do lodówki.Na koniec zrobiłam dekoracje z
wiśni (około 200g) i
mięty.