ßßß

Jednym z ulubionych ciast mojej rodziny są serniki. A na jednym z moich ulubionych blogów, pojawił się przepis na sernik nowojorski.Uwielbiam czytać blog Doroty, zawsze robią na mnie duże wrażenie zdjęcia, nie wspomnę o przepisach. Oryginalny przepis znajdziecie tu http://smakuje.blox.pl/2013/06/Sernik-nowojorski.htmlJa troszeczkę przepis zmieniałam, bo zrobiłam na półtorej porcji. Moim zdaniem sernik wyszedł za mało słodki, warto dodać więcej cukru i drugi błąd jaki popełniłam to zostawiałam sernik w wyłączonym piekarniku. Jak się okazało to był błąd, należy go wyjąć od razu i polać polewą. U mnie polewa miała konsystencję płynną. Nie zastygła bo sernik był za zimny.Składniki na spód350g herbatników pełnoziarnistych l160g margarynymasa serowa1 1/2 kg serka homogenizowanego1 1/2 szkl cukru pudru myślę ze można dać 2 szkl cukru według mnie sernik nie jest zbyt słodki przy tej ilości.9 jajekszczypta wanilii w proszku5 łyżek płaskich mąki ziemniaczanej3 łyżki soku z cytryny80 ml śmietany 30%polewa200 ml śmietany 18%1 1/2 cukru pudru1 duży cukier waniliowysok z połowy cytrynyWykonanieDo miski włożyłam ciastka, następnie przy użyciu blendera pokruszyłam je drobno. Do garnuszka włożyłam margarynę i rozpuściłam. Wlałam ja do ciastek i wymieszałam. Jeśli masa jest zbyt sucha to można dodać więcej margaryny.Tortownicę wyłożyłam folią aluminiową od zewnątrz i wewnątrz, wysmarowałam masłem środek, następnie wylepiłam dno i boki masą ciasteczkową, włożyłam na pół godziny do lodówki.Do miski wsypałam 3/4 szkl cukru pudru, dodałam jajka i lekko ubiłam.Do drugiej miski włożyłam ser, 3/4 szkl cukru pudru, zmiksowałam, dodałam jajka z cukrem, mąkę ziemniaczaną, śmietanę, wanilię,sok z cytryny, wszystko wymieszałam, nie zbyt długo.Masę serową wyłożyłam na ciasteczka.Piekarnik ustawiłam na 180 stopni.Z uwagi na to że sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Przygotowałam blachę, napełniłam gorącą wodą, wstawiłam do piekarnika. Do blachy z gorącą wody stawiłam tortownicę owiniętą folią aluminiową, która zapobiega dostaniu się wody do ciasta. Piekłam około 80 minut w 180 stopniach.Wyłączyłam piekarnik i tradycyjnie zostawiłam w uchylonych drzwiczkach.Przygotowałam polewę, wymieszałam dokładnie wszystkie składniki i wylałam na przestudzony sernik i polewa nie zastygła tylko była ciekła.Sernik włożyłam na całą noc do lodówki.Na koniec zrobiłam dekoracje z wiśni (około 200g) i mięty.