ßßß Cookit - przepis na Cytrynowiec

Cytrynowiec

nazwa

Wykonanie

A dzisiaj podaj ę przepis na p yszne, delikatne ciasto cytrynowe :) Jak dla mnie takie słodkości są świetne ! Mimo tego, że mamy wrażenie wielu etapów przygotowań, to wcale tak nie jest. Ciasto jest wręcz banalne w wykonaniu :)
A więc do dzieła kochani !
Składniki na biszkopt :
3 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę cytrynową :
2 szkl. wody
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
2 cytryny
1 margaryna
1 szkl cukru
Masa śmietanowa :
½ l śmietany 30%
3 śmiatan-fixy lub żelatyna (ja dałam galaretkę cytrynową rozpuszczoną w ½ szkl wody)
1/3 - 1/2 szkl cukru pudru
Dodatkowo:
herbatniki
czekolada do polania
Przygotowanie:
Biszkopt:
3 jajka rozbijamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy na jednolitą masę.
Gdy jajka będą już dokładnie utarte, dodajemy resztę składników : mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie miksujemy.
Blachę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą i wylewamy masę.
Biszkopt pieczemy w temp. 180st. C przez ok 20 min - w zależności od piekarnika.
Masa cytrynowa:
Budynie rozpuścić w 1 szklance wody.
Drugą wlać do garnuszka, wycisnąć sok z 2 cytryn, dodać cukier, rozpuszczone budynie i ugotować tak jak tradycyjnie robimy budyń.
Zdjąć z ognia, dodać margarynę pociętą na mniejsze kawałki i wymieszać dokładnie mikserem na jednolitą masę.
Gorące wylać na biszkopt.
Na wystudzoną masę cytrynową położyć ubitą masę śmietanową.
Na wierzch ułożyć obok siebie herbatniki i polać czekoladą.
* Przepis znaleziony na smakerze
Smacznego ! :)
Źródło:http://charlottegotuje.blogspot.com/2012/11/cytrynowiec.html