Wykonanie
A dzisiaj podaj ę przepis na p yszne, delikatne ciasto
cytrynowe :) Jak dla mnie takie słodkości są świetne ! Mimo tego, że mamy wrażenie wielu etapów przygotowań, to wcale tak nie jest. Ciasto jest wręcz
banalne w wykonaniu :)A więc do dzieła kochani !Składniki na
biszkopt :3
jajka3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej1/3 szklanki
mąki ziemniaczanej0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki na masę
cytrynową :2 szkl.
wody2 budynie
waniliowe lub
śmietankowe2
cytryny1
margaryna1 szkl
cukruMasa śmietanowa :½ l
śmietany 30%3
śmiatan-fixy lub
żelatyna (ja dałam
galaretkę cytrynową rozpuszczoną w ½ szkl
wody)1/3 - 1/2 szkl
cukru pudruDodatkowo:
herbatnikiczekolada do polaniaPrzygotowanie:
Biszkopt:3
jajka rozbijamy do miski, dodajemy
cukier i ucieramy na jednolitą masę.Gdy
jajka będą już dokładnie utarte, dodajemy resztę składników :
mąkę pszenną,
mąkę ziemniaczaną,
proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie miksujemy.Blachę smarujemy
margaryną, posypujemy
bułką tartą i wylewamy masę.
Biszkopt pieczemy w temp. 180st. C przez ok 20 min - w zależności od piekarnika.Masa cytrynowa:Budynie rozpuścić w 1 szklance
wody.Drugą wlać do garnuszka, wycisnąć sok z 2
cytryn, dodać
cukier, rozpuszczone budynie i ugotować tak jak tradycyjnie robimy
budyń.Zdjąć z ognia, dodać
margarynę pociętą na mniejsze kawałki i wymieszać dokładnie mikserem na jednolitą masę.Gorące wylać na
biszkopt.Na wystudzoną masę
cytrynową położyć ubitą masę
śmietanową.Na wierzch ułożyć obok siebie
herbatniki i polać
czekoladą.
* Przepis znaleziony na smakerzeSmacznego ! :)