Wykonanie
Lato to czas lekkich ciast z
owocami. Dziś przygotowałam roladę
śmietanową z
czereśniami, wybór
owoców jest dowolny, możemy też przygotować z innym nadzieniem np
galaretką, musem, ze swoim ulubionym kremem.Czasami nasiąkam roladę
alkoholem który nadaje wyjątkowego smaku.Roladę robimy bardzo szybko.Idealnie nadaje się na letni podwieczorek do
kawki, zawsze możemy ją zabrać na ploteczki do koleżanki.Składniki4
jajka1/2 szkl
mąki pszennej1/2 szkl
mąki ziemniaczanej1 plaska łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 szkl
cukru500ml
śmietany 30%2
śmitan fix3 łyżki
cukru pudrucukier waniliowy z prawdziwą
wanilia1 łyżka
soku z cytrynyDo dekoracji
czereśniemiętaWykonanieWymieszać dwa rodzaje
mąki z
proszkiem do pieczenia.
Żółtka ubić z
cukrem, dodać przesiane
mąki, ubić
białka na sztywno, dodać do masy z
żółtkami, delikatnie wymieszać. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10-12 minut w 170-180 stopniach C Po upieczeniu zdejmujemy papier do pieczenia. Na ściereczkę kuchenną kładziemy roladę następnie zwijamy pozostawiamy do ostygnięcia.Schłodzoną
śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać
śmietan Fix wymieszaną z
cukrem pudrem,
cukier waniliowy z
wanilią Dodać
sok z cytryny delikatnie wymieszać.
Biszkopt rozwinąć ciasto posmarować
śmietaną następnie roladę zwinąć,na wierzchu rolady zrobić dekoracje ze
śmietany dekoratorem do
tortów,zrobić dekoracje z
mięty i
czereśni.


