Wykonanie

Pierwsze w życiu, NIESAMOWITE tacos. W dwóch wersjach, obiadowe z
bakłażanem i
czarną fasolą na ostro, i
śniadaniowe z tofucznicą ( też pierwszą w życiu ), która do złudzenia smakowała jak jajecznica. Przepis na tą pierwszą nie jest mój, ale tak się szczęśliwie złożyło, że tego dnia miałam w domu składniki właśnie do tego przepisu, i pierwszą myślą było zrobienie właśnie czegoś z nich, a nie szukanie pomysłów w internecie ;)Tacos z
bakłażanem i
czarną fasoląSkładniki na 3 porcje:puszka
czarnej fasoli1
bakłażanKilka ząbków
czosnkuduża
cebulapuszka
pomidorówpapryczki jalapeno2-3 łyżki sosu do taco
oliwa,
sól,
pieprz,
bazylia,
ostra papryka, mielona
kolendra ( ok płaskiej łyżeczki
kolendry)3 muszelki taco na osobę
szczypiorek
Pokrojoną w piórka
cebulę i 2 zmiażdżone ząbki
czosnku smażymy na
oliwie. Uważać, żeby nie przypalić
czosnku.
Bakłażana myjemy, kroimy w niedużą kostkę i wrzucamy na patelnię, smażymy do miękkości. Dodajemy
pomidory, miażdżymy widelcem i odsączoną
czarną fasolę. Smażymy aż sos zgęstnieje. Wrzucamy kolejne 2 ząbki
czosnku, kilka drobno pokrojonych krążków jalapeno, sos do taco i
przyprawy. Nakładamy do kukurydzianych muszelek i podajemy z sosem taco i np
jogurtem sojowym wymieszanym z
limonką,
solą,
pieprzem i odrobiną
czosnku. :) Koniecznie posypujemy
szczypiorkiem.

Tacos
śniadaniowe z tofucznicąSkładniki na 1 porcję :Kostka
tofu 180gPół średniej
cebuli4 średnie
pieczarkiPomidorSzczypiorekOlej,
sól,
pieprz,
kurkuma,
czerwona papryka3 muszelki taco
Cebulę kroimy w piórka,
pieczarki na plasterki, podsmażamy do miękkości. Kroimy
pomidora w półplasterki i dorzucamy do reszty, smażąc aż
pomidor zmięknie.
Tofu rozdrabniamy mocno widelcem i dodajemy do warzyw smażąc kilka minut. Dodajemy odrobinę
oleju,
sól,
pieprz, szczyptę
czerwonej papryki i 2-3 szczypty
kurkumy. Tofucznicę zdjętą z ognia mieszamy z posiekanym
szczypiorkiem. Wkładamy do taco i cieszymy się boskim śniadaniem.