ßßß Cookit - przepis na Dietetyczny pasztet z kurczaka

Dietetyczny pasztet z kurczaka

nazwa

Wykonanie

Lubicie jeść? Ja bardzo;) nie chodzi o obżarstwo, ale o przyjemność z pysznego jedzenia. Jeśli tylko się da zmniejszam kaloryczność potraw, aby nie mieć wyrzutów sumienia;) Dzisiejszy przepis gdyby nie był, to dodałabym masło, kajzerki i byłoby pysznie.
Pasztet z kurczaka wg poniższego przepisu zdecydowanie odchudziłam - dodałam tylko łyżkę oleju i nie dodałam węglowodanów. Aby pasztet nie był zbyt suchy, dodałam bulionu drobiowego.
Jeżeli nie chcecie w Święta liczyć kalorii, odchudzajcie swoje potrawy, a później zjedzcie porcję pierogów lub makowca;)
Składniki:
4 uda z kurczaka, 1 podwójna pierś z kurczaka - mięso po ugotowaniu i oddzieleniu od kości ważyło łącznie - 1,30 kg
0,5 kg pieczarek
3 cebule
3 ząbki czosnku
2 duże marchewki
2 pietruszki
1/4 bulwy selera
2 duże jajka
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek czarnego pieprzu
ok. 1 szklanki bulionu z kurczaka
sól, pieprz czarny świeżo mielony, pieprz ziołowy, ewentualnie papryka słodka w proszku, mielona kolendra - ilości przypraw nie podaję, zależy od smaku kucharza
Przygotowanie:
Mięso należy ugotować do miękkości, w tym celu zagotować osoloną wodę z dodatkiem liści laurowych, ziaren pieprzu i ziela angielskiego .
Uwaga! Do wrzącej wody włożyć udka i pierś kurczak a oraz marchewki, pietruszki i selera - gotować na wolnym ogniu do miękkości. Mięso i warzywa powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.
Mięso i warzywa wyjąć na sito do wystygnięcia. Powstały bulion pozostawić do dalszego wykorzystania.
Pieczarki umyć, pokroić na ćwiartki, podsmażyć na patelni na łyżce oleju, nastepnie dodać pokrojone cebule . Ze względu na małą ilość tłuszczu, aby grzyby i cebula były miękkie należy dodać 1/2 szklanki wody i delikatnie posolić.
Gdy woda prawie odparuje dodać pokrojony czosnek i jeszcze chwilę smażyć, a następnie zawartość patelni wystudzić.
Wystudzone mięso oddzielić od kości, pokroić na mniejsze kawałki. Mięso, warzywa, pieczarki, cebulę, zmielić w maszynce do mięsa.
Do masy pasztetowej dodać jajka, dokładnie wymieszać. Prawdopodobnie masa pasztetowa będzie zbyt sucha i nie da się z łatwościa wyrabiać łyżką. Należy dodać ok. 1 szklanki schłodzonego bulionu, powstałego podczas gotowania mięsa kurczaka. Jeśli zajdzie potrzeba dodać więcej.
Masę pasztetową doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie (wedle upodobań) papryką, kolendrą i bardzo dokładnie wymieszać.
Masę pasztetową przełożyć do foremek wysmarowanych tłuszczem (olej, masło) i posypanych bułką tartą.
Przed pieczeniem powierzchnię pasztetu posmarować olejem, aby nie wysychała i ładnie się zrumieniła.
Pasztet piec w temperaturze 180 stopni, ok. 1 godzinę. Czas pieczenia zależy od wielkości i wysokości foremek, w jakich jest pieczony pasztet. W małych, wąskich foremkach pasztet jest upieczony po 40 minutach, mój pasztet pieczony w dużej i wysokiej foremce potrzebował do upieczenia 1 godz. i 20 minut.
Pasztet jest upieczony, gdy jego powierzchnia jest mocno zrumieniona.
Po upieczeniu, pozostawić pasztet do całkowitego wystygnięcia, a następnie wyjąć z foremek.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/12/dietetyczny-pasztet-z-kurczaka.html