Wykonanie
Lubicie jeść? Ja bardzo;) nie chodzi o obżarstwo, ale o przyjemność z pysznego jedzenia. Jeśli tylko się da zmniejszam kaloryczność potraw, aby nie
mieć wyrzutów sumienia;) Dzisiejszy przepis gdyby nie był, to dodałabym
masło,
kajzerki i byłoby pysznie.Pasztet z
kurczaka wg poniższego przepisu zdecydowanie odchudziłam - dodałam tylko łyżkę
oleju i nie dodałam węglowodanów. Aby pasztet nie był zbyt suchy, dodałam
bulionu drobiowego.Jeżeli nie chcecie w Święta liczyć kalorii, odchudzajcie swoje potrawy, a później zjedzcie porcję pierogów lub makowca;)

Składniki:4 uda z
kurczaka, 1 podwójna
pierś z kurczaka -
mięso po ugotowaniu i oddzieleniu od kości ważyło łącznie - 1,30 kg0,5 kg
pieczarek3
cebule3 ząbki
czosnku2 duże
marchewki2
pietruszki1/4 bulwy
selera2 duże
jajka3
liście laurowe5 ziarenek
ziela angielskiego10 ziarenek
czarnego pieprzuok. 1 szklanki
bulionu z kurczakasól,
pieprz czarny świeżo mielony,
pieprz ziołowy, ewentualnie
papryka słodka w proszku, mielona
kolendra - ilości przypraw nie podaję, zależy od smaku kucharzaPrzygotowanie:
Mięso należy ugotować do miękkości, w tym celu zagotować osoloną
wodę z dodatkiem
liści laurowych, ziaren
pieprzu i
ziela angielskiego .Uwaga! Do wrzącej
wody włożyć udka i
pierś kurczak a oraz
marchewki,
pietruszki i
selera - gotować na wolnym ogniu do miękkości.
Mięso i warzywa powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.
Mięso i warzywa wyjąć na sito do wystygnięcia. Powstały
bulion pozostawić do dalszego wykorzystania.
Pieczarki umyć, pokroić na ćwiartki, podsmażyć na patelni na łyżce
oleju, nastepnie dodać pokrojone
cebule . Ze względu na małą ilość tłuszczu, aby
grzyby i
cebula były miękkie należy dodać 1/2 szklanki
wody i delikatnie posolić.Gdy
woda prawie odparuje dodać pokrojony
czosnek i jeszcze chwilę smażyć, a następnie zawartość patelni wystudzić.Wystudzone
mięso oddzielić od kości, pokroić na mniejsze kawałki.
Mięso, warzywa,
pieczarki,
cebulę, zmielić w maszynce do
mięsa.Do masy
pasztetowej dodać
jajka, dokładnie wymieszać. Prawdopodobnie masa
pasztetowa będzie zbyt sucha i nie da się z łatwościa wyrabiać łyżką. Należy dodać ok. 1 szklanki schłodzonego
bulionu, powstałego podczas gotowania
mięsa kurczaka. Jeśli zajdzie potrzeba dodać więcej.Masę
pasztetową doprawić do smaku
solą,
pieprzem i ewentualnie (wedle upodobań)
papryką,
kolendrą i bardzo dokładnie wymieszać.Masę
pasztetową przełożyć do foremek wysmarowanych tłuszczem (
olej,
masło) i posypanych
bułką tartą.Przed pieczeniem powierzchnię pasztetu posmarować
olejem, aby nie wysychała i ładnie się zrumieniła.Pasztet piec w temperaturze 180 stopni, ok. 1 godzinę. Czas pieczenia zależy od wielkości i wysokości foremek, w jakich jest pieczony pasztet. W małych, wąskich foremkach pasztet jest upieczony po 40 minutach, mój pasztet pieczony w dużej i wysokiej foremce potrzebował do upieczenia 1 godz. i 20 minut.Pasztet jest upieczony, gdy jego powierzchnia jest mocno zrumieniona.Po upieczeniu, pozostawić pasztet do całkowitego wystygnięcia, a następnie wyjąć z foremek.Smacznego