ßßß
Składniki:4 uda z kurczaka, 1 podwójna pierś z kurczaka - mięso po ugotowaniu i oddzieleniu od kości ważyło łącznie - 1,30 kg0,5 kg pieczarek3 cebule3 ząbki czosnku2 duże marchewki2 pietruszki1/4 bulwy selera2 duże jajka3 liście laurowe5 ziarenek ziela angielskiego10 ziarenek czarnego pieprzuok. 1 szklanki bulionu z kurczakasól, pieprz czarny świeżo mielony, pieprz ziołowy, ewentualnie papryka słodka w proszku, mielona kolendra - ilości przypraw nie podaję, zależy od smaku kucharzaPrzygotowanie:Mięso należy ugotować do miękkości, w tym celu zagotować osoloną wodę z dodatkiem liści laurowych, ziaren pieprzu i ziela angielskiego .Uwaga! Do wrzącej wody włożyć udka i pierś kurczak a oraz marchewki, pietruszki i selera - gotować na wolnym ogniu do miękkości. Mięso i warzywa powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.Mięso i warzywa wyjąć na sito do wystygnięcia. Powstały bulion pozostawić do dalszego wykorzystania.Pieczarki umyć, pokroić na ćwiartki, podsmażyć na patelni na łyżce oleju, nastepnie dodać pokrojone cebule . Ze względu na małą ilość tłuszczu, aby grzyby i cebula były miękkie należy dodać 1/2 szklanki wody i delikatnie posolić.Gdy woda prawie odparuje dodać pokrojony czosnek i jeszcze chwilę smażyć, a następnie zawartość patelni wystudzić.Wystudzone mięso oddzielić od kości, pokroić na mniejsze kawałki. Mięso, warzywa, pieczarki, cebulę, zmielić w maszynce do mięsa.Do masy pasztetowej dodać jajka, dokładnie wymieszać. Prawdopodobnie masa pasztetowa będzie zbyt sucha i nie da się z łatwościa wyrabiać łyżką. Należy dodać ok. 1 szklanki schłodzonego bulionu, powstałego podczas gotowania mięsa kurczaka. Jeśli zajdzie potrzeba dodać więcej.Masę pasztetową doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie (wedle upodobań) papryką, kolendrą i bardzo dokładnie wymieszać.Masę pasztetową przełożyć do foremek wysmarowanych tłuszczem (olej, masło) i posypanych bułką tartą.Przed pieczeniem powierzchnię pasztetu posmarować olejem, aby nie wysychała i ładnie się zrumieniła.Pasztet piec w temperaturze 180 stopni, ok. 1 godzinę. Czas pieczenia zależy od wielkości i wysokości foremek, w jakich jest pieczony pasztet. W małych, wąskich foremkach pasztet jest upieczony po 40 minutach, mój pasztet pieczony w dużej i wysokiej foremce potrzebował do upieczenia 1 godz. i 20 minut.Pasztet jest upieczony, gdy jego powierzchnia jest mocno zrumieniona.Po upieczeniu, pozostawić pasztet do całkowitego wystygnięcia, a następnie wyjąć z foremek.Smacznego