Wykonanie
Chili sin carne, to
chili bez
mięsa. Wegetariańska wersja
chili jest bardzo aromatyczna i o wiele mniej kaloryczna niż jej klasyczne wydanie (przepis tutaj). Pamiętajcie, aby nie żałować przypraw,
chili powinno
mieć wyrazisty charakter. Do przygotowania użyłam takiej ilości
chili, żeby było pikantnie. Więc jeśli nie tolerujecie pikantnych przypraw, użyjcie mniej
chili w proszku lub je pomińcie. Do przyprawienia użyłam wystarczająco dużo aromatycznych przypraw, aby potrawa bez
chili była nadal pyszna.
Chili najbardziej smakowało z
ryżem i
kubkiem jogurtu naturalnego.

Składniki:puszka
czerwonej fasoli (400 g)1 puszka krojonych
pomidorów bez skórek (400 g)1 mała puszka
kukurydzy (200 g)1 duża
cebula1
czerwona papryka1
żółta papryka1
marchew1 łyżeczka mielonej
kolendry2 łyżeczki kuminu0,5 łyżki wędzonej
papryki lub
słodkiej papryki w proszku1/2 łyżeczki
chili w proszku lub płatkach1/2 łyżeczki
cynamonu1 łyżka
cukru trzcinowego1 łyżka
octu balsamicznego1 łyżka
olejusól do smakuPrzygotowanie:Na rozgrzanym
oleju podsmażyć
cebulę pokrojoną w kostkę.Następnie dodać
paprykę pokrojoną w kostkę i
marchewkę pokrojoną w półplasterki - smażyć jeszcze 2-3 minuty.Do podsmażonych warzyw dodać
pomidory z puszki i dusić warzywa ok. 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Jeśli
sos pomidorowy zbytnio się zredukuje, dodać 1/2 filiżanki
wody.Gdy warzywa będą miękkie, a z
pomidorów powstanie sos, dodać
kukurydzę,
czerwoną fasolę i wszystkie
przyprawy wymienione w przepisie i posolić do smaku.Potrawę gotowac jeszcze 10 minut na wolnym ogniu, aby aromaty i smaki przypraw połączyły się z warzywami.
Chili podawać z
ryżem,
kaszą jaglaną lub
pieczywem, z dodatkiem świeżej
kolendry,
szczypiorku,
koperku lub
natki pietruszki.Smacznego