Wykonanie
Kokosowe krewetki z ostrą salsą
mango, to przepyszna przystawka. Usmażone na złoto
krewetki i salsa
mango prezentują się wyjątkowo efektownie, a smakują jeszcze lepiej. Przekonałam się o tym przygotowując te
krewetki. Dałam na spróbowanie mojemu dziecku, jedną
krewetkę z salsą. Nie sądziłam, że odważy się skosztować, bo z obrzydzeniem przyglądał się jak odrywałam
krewetkom głowy i pancerzyki;)A jednak danie tak zasmakowało dziecku, że dla reszty rodziny pozostało tylko kilka
krewetek jedynie na spróbowanie.Przepis pochodzi z ,,warsztatów papryczkowych", o których
pisałam tutaj .Do dania trzeba koniecznie użyć surowych
krewetek, najczęściej sprzedawane, gotowane nie nadają się do tego dania.Jeśli do przygotowania salsy będzie użyta papryczka habanero, to należy użyć jej naprawdę mało. Habanero należy do najostrzejszych
papryk i użycie zbyt dużej ilości może sprawić, że salsa będzie niemożliwą do przełknięcia;)

Składniki:12 dużych surowych
kreweteksól,
pieprz do smaku1,5 szklanki
oleju do smażenia
krewetekCiasto do panierowania
krewetek:1/2 szklanki
mąki pszennej1
jajko eko100 ml
jasnego piwa1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaPanierka:1 szklanka
wiórków kokosowych2 łyżki
bułki tartejSalsa:1 duże dojrzałe
mango lub 3/4 szklanki
pure z
mango (bez dodatku
cukru)kawałek papryczki habanero lub innej
czerwonej chilli (ilość wg uznania)1/2
czerwonej cebulikilka gałązek
kolendry (ilość wg uznania)łyżka
octu jabłkowegoszczypta
soliPrzygotowanie:
Krewetki obrać z pancerzyków (pozostawić ogonek), usunąć ciemną żyłkę (przewód pokarmowy) nacinając grzbiet
krewetki.Następnie umyć
krewetki i osuszyć na ręczniku papierowym. Posypać
solą i
pieprzem .Wymieszać składniki ciasta do panierowania, powinno
mieć konsystencję
śmietany.Oddzielnie wymieszać składniki panierki .
Olej wlać do do niewielkiego rondelka, rozgrzać, ale nie dopuścić do dymienia
oleju.
Krewetki moczyć w cieście trzymając za ogonek, następnie obtoczyć w panierce.Smażyć
krewetki na głębokim
oleju, na złoty kolor. Obsuszyć z nadmiaru
oleju, na ręczniku papierowym.
Krewetki serwować na ciepło, salsę do maczania
krewetek podać w osobnym naczyniu.Przygotowanie salsy:
Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę.
Cebulę posiekać w kosteczkę, podsmażyć do miękkości na łyżce
oleju.
Mango, papryczkę,
ocet i
kolendrę zmiksować, na gładką masę.Następnie dodać do salsy usmażoną
cebulę. Dodać
sól do smaku.Uwaga - papryczkę (bez pestek) dodać w takiej ilości, jaka Wam odpowiada. Ja dodałam zaledwie 1:10 papryczki habanero, a salsa była ostra. Salsa powinna
mieć owocowo-ostry smak.SmacznegoJeśli lubisz
krewetki, zobacz również:tajska zupa tom ka
sałata w
wędzonym łososiem i
krewetkami
