ßßß
Składniki:12 dużych surowych kreweteksól, pieprz do smaku1,5 szklanki oleju do smażenia krewetekCiasto do panierowania krewetek:1/2 szklanki mąki pszennej1 jajko eko100 ml jasnego piwa1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaPanierka:1 szklanka wiórków kokosowych2 łyżki bułki tartejSalsa:1 duże dojrzałe mango lub 3/4 szklanki pure z mango (bez dodatku cukru)kawałek papryczki habanero lub innej czerwonej chilli (ilość wg uznania)1/2 czerwonej cebulikilka gałązek kolendry (ilość wg uznania)łyżka octu jabłkowegoszczypta soliPrzygotowanie:Krewetki obrać z pancerzyków (pozostawić ogonek), usunąć ciemną żyłkę (przewód pokarmowy) nacinając grzbiet krewetki.Następnie umyć krewetki i osuszyć na ręczniku papierowym. Posypać solą i pieprzem .Wymieszać składniki ciasta do panierowania, powinno mieć konsystencję śmietany.Oddzielnie wymieszać składniki panierki .Olej wlać do do niewielkiego rondelka, rozgrzać, ale nie dopuścić do dymienia oleju.Krewetki moczyć w cieście trzymając za ogonek, następnie obtoczyć w panierce.Smażyć krewetki na głębokim oleju, na złoty kolor. Obsuszyć z nadmiaru oleju, na ręczniku papierowym.Krewetki serwować na ciepło, salsę do maczania krewetek podać w osobnym naczyniu.Przygotowanie salsy:Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę.Cebulę posiekać w kosteczkę, podsmażyć do miękkości na łyżce oleju.Mango, papryczkę, ocet i kolendrę zmiksować, na gładką masę.Następnie dodać do salsy usmażoną cebulę. Dodać sól do smaku.Uwaga - papryczkę (bez pestek) dodać w takiej ilości, jaka Wam odpowiada. Ja dodałam zaledwie 1:10 papryczki habanero, a salsa była ostra. Salsa powinna mieć owocowo-ostry smak.SmacznegoJeśli lubisz krewetki, zobacz również:tajska zupa tom kasałata w wędzonym łososiem i krewetkami
