ßßß Cookit - przepis na Prasowanka z białej kapusty

Prasowanka z białej kapusty

nazwa

Wykonanie

Prasowanki warzywne robię od kilku lat, na przepis na nie trafiłam ucząc się gotowania wg Pięciu Przemian.
Prasowanka, to mieszanka posolonych warzyw, które w procesie przygotowania zostają lekko sprasowane. Do przygotowania prasowanki można użyć: białej kapusty, kapusty pekińskiej, marchwi, pietruszki, dymki, rzodkiewki, białej rzodkwi, ogórków.
Poszatkowane lub starte na tarce warzywa, lekko się soli, ugniata i pozostawia przykryte, obciążonym talerzykiem - 30 minut do kilkunastu godzin. Po kilku godzinach otrzymujemy bardzo smaczną, lekką kiszonkę. Najczęściej prasowankę przygotowuję godzinę przed obiadem i podaję z olejem lnianym. Zawsze dodaję trochę oleju, aby witaminy rozpuszczane w tłuszczach, miały szansę być przyswojone przez organizm;)
Tak przygotowana surówka jest źródłem minerałów, witamin, laktobakterii, dzięki czemu wspomaga układ trawienny i przemianę materii.
Składniki:
1/3 małej główki białej kapusty
1 duża marchew
szczypiorek z 1 dymki
kilka gałązek koperku
kilka gałązek natki pietruszki
2 łyżki majonezu (do wersji drugiej)
3 łyżki oleju lnianego lub oliwa (do wersji pierwszej)
1 płaska łyżeczka soli
pieprz mielony do smaku
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować bardzo drobno, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szczypiorek drobno posiekać.
Przełożyć warzywa do miski, posypać solą i mocno ugniatać przez kilka chwil.
Warzywa w misce przykryć talerzykiem i obciążyć od góry. Pozostawić na minimum 30 minut, aż warzywa puszczą sok.
Rozdzieliłam sprasowane warzywa na dwie części i zrobiłam dwie wersje surówki.
Do jednej części warzyw dodałam natkę pietruszki, pieprz i olej lniany.
Do drugiej części warzyw dodałam koperek, pieprz, majonez i trochę czerwonej papryki.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/03/prasowanka-z-biaej-kapusty.html