Wykonanie
Prasowanki warzywne robię od kilku lat, na przepis na nie trafiłam ucząc się gotowania wg Pięciu Przemian.Prasowanka, to mieszanka posolonych warzyw, które w procesie przygotowania zostają lekko sprasowane. Do przygotowania prasowanki można użyć:
białej kapusty,
kapusty pekińskiej,
marchwi,
pietruszki,
dymki,
rzodkiewki, białej rzodkwi,
ogórków.Poszatkowane lub starte na tarce warzywa, lekko się
soli, ugniata i pozostawia przykryte, obciążonym talerzykiem - 30 minut do kilkunastu godzin. Po kilku godzinach otrzymujemy bardzo smaczną, lekką kiszonkę. Najczęściej prasowankę przygotowuję godzinę przed obiadem i podaję z
olejem lnianym. Zawsze dodaję trochę
oleju, aby witaminy rozpuszczane w tłuszczach, miały szansę być przyswojone przez organizm;)Tak przygotowana surówka jest źródłem minerałów, witamin, laktobakterii, dzięki
czemu wspomaga układ trawienny i przemianę materii.Składniki:1/3 małej główki
białej kapusty1 duża
marchewszczypiorek z 1
dymkikilka gałązek
koperkukilka gałązek
natki pietruszki2 łyżki
majonezu (do wersji drugiej)3 łyżki
oleju lnianego lub
oliwa (do wersji pierwszej)1 płaska łyżeczka
solipieprz mielony do smakuPrzygotowanie:
Kapustę poszatkować bardzo drobno,
marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
szczypiorek drobno posiekać.Przełożyć warzywa do miski, posypać
solą i mocno ugniatać przez kilka chwil.Warzywa w misce przykryć talerzykiem i obciążyć od góry. Pozostawić na minimum 30 minut, aż warzywa puszczą sok.Rozdzieliłam sprasowane warzywa na dwie części i zrobiłam dwie wersje surówki.Do jednej części warzyw dodałam
natkę pietruszki,
pieprz i
olej lniany.Do drugiej części warzyw dodałam
koperek,
pieprz,
majonez i trochę
czerwonej papryki.Smacznego


