ßßß Cookit - przepis na Pierożki wonton z aromatycznym bulionem

Pierożki wonton z aromatycznym bulionem

nazwa

Wykonanie

Wontony z bulionem są jedną z ulubionych potraw mojej rodziny. Są dosyć pracochłonne, ale efekt wart jest wysiłku. Klasycznie podaje się wontony z bulionem drobiowym i jeśli nie masz przypraw jakich użyłam, możesz pozostać przy drobiowym z imbirem i szczypiorkiem.
Kiedyś jadłam ,,u chińczyka" wontony z bardzo aromatycznym bulionem. Długo nie mogłam odtworzyć smaku tego bulionu, wciąż brakowało mi składnika dającego dymny aromat i smak. Dzięki temu, że kupuję wszystkie przyprawy jakie wpadną mi w ręce, trafiłam na czarny kardamon, ten tajemny składnik bulionu. Warto poszukać w sklepach z orientalną żywnością czarnego kardamonu, bo przyprawa, której nie da się zastąpić inną, a nadaje bulionowi naprawdę wyjątkowy aromat.
Pierożki wonton :
40 dkg chudej mielonej wieprzowiny
1 duża utarta marchewka
2 cm utartego świeżego imbiru
1 dymka drobno posiekana
1 duży utarty ząbek czosnku
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki wina mirin lub octu ryżowego
1/3 szkl. bulionu drobiowego lub wołowego
1 łyżeczka cukru pudru
sól i pieprz do smaku
Aromatyczny bulion:
1 litr esencjonalnego bulionu wołowego
4 owoce czarnego kardamonu
1 laska cynamonu
4 owoce anyżu gwiaździstego
Przygotowanie pierożków:
W dużej misce zmieszać składniki farszu na pierożki. Aby sprawdzić, czy farsz jest wystarczająco przyprawiony, uformować z niego kulkę wielkości orzecha i ugotować. Jeśli potrzeba, doprawić farsz solą, pieprzem, sosem sojowym.
Pierożki składać tak samo jak uszka do barszczu. Arkusze ciasta wonton poukładać na stolnicy, na środek każdego wyłożyć łyżeczkę farszu. Posmarować wodą brzegi ciasta, złożyć każdy kawałek w trójkąt, lekko zaciskając brzegi. D wa dłuższe brzegi trójkąta posmarować wodą i skleić.
Pierożki gotować 7 minut od wypłynięcia, w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Odcedzić na sicie.
Przygotowanie bulionu:
Do garnka wlać bulion wołowy, dodać cynamon, anyż i kardamon.
Doprowadzić bulion do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 10 minut.
Po zakończeniu gotowania pozostawić pod przykryciem 30 minut, aby bulion przeszedł aromatem przypraw.
Pierożki przełożyć do miseczek, zalać bardzo gorącym bulionem i posypać szczypiorkiem.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/01/pierozki-wonton-z-aromatycznym-bulionem.html