Wykonanie
Wontony z
bulionem są jedną z ulubionych potraw mojej rodziny. Są dosyć pracochłonne, ale efekt wart jest wysiłku. Klasycznie podaje się wontony z
bulionem drobiowym i jeśli nie masz przypraw jakich użyłam, możesz pozostać przy drobiowym z
imbirem i
szczypiorkiem.Kiedyś
jadłam ,,u chińczyka" wontony z bardzo aromatycznym
bulionem. Długo nie mogłam odtworzyć smaku tego
bulionu, wciąż brakowało mi składnika dającego dymny aromat i smak. Dzięki temu, że kupuję wszystkie
przyprawy jakie wpadną mi w ręce, trafiłam na czarny
kardamon, ten tajemny składnik
bulionu. Warto poszukać w sklepach z orientalną żywnością czarnego
kardamonu, bo
przyprawa, której nie da się zastąpić inną, a nadaje bulionowi naprawdę wyjątkowy aromat.

Pierożki wonton :40 dkg chudej mielonej
wieprzowiny1 duża utarta
marchewka2 cm utartego świeżego
imbiru1
dymka drobno posiekana1 duży utarty ząbek
czosnku3 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
oleju sezamowego2 łyżki
sosu rybnego2 łyżki
wina mirin lub
octu ryżowego1/3 szkl.
bulionu drobiowego lub wołowego1 łyżeczka
cukru pudrusól i
pieprz do smakuAromatyczny
bulion:1 litr esencjonalnego
bulionu wołowego4
owoce czarnego
kardamonu1 laska
cynamonu4
owoce anyżu gwiaździstegoPrzygotowanie pierożków:W dużej misce zmieszać składniki farszu na pierożki. Aby sprawdzić, czy farsz jest wystarczająco przyprawiony, uformować z niego kulkę wielkości
orzecha i ugotować. Jeśli potrzeba, doprawić farsz
solą,
pieprzem,
sosem sojowym.Pierożki składać tak samo jak uszka do barszczu. Arkusze ciasta wonton poukładać na stolnicy, na środek każdego wyłożyć łyżeczkę farszu. Posmarować
wodą brzegi ciasta, złożyć każdy kawałek w trójkąt, lekko zaciskając brzegi. D wa dłuższe brzegi trójkąta posmarować
wodą i skleić.Pierożki gotować 7 minut od wypłynięcia, w osolonej wodzie z dodatkiem
oleju. Odcedzić na sicie.Przygotowanie
bulionu:Do garnka wlać
bulion wołowy, dodać
cynamon,
anyż i
kardamon.Doprowadzić
bulion do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 10 minut.Po zakończeniu gotowania pozostawić pod przykryciem 30 minut, aby
bulion przeszedł aromatem przypraw.Pierożki przełożyć do miseczek, zalać bardzo gorącym
bulionem i posypać
szczypiorkiem.Smacznego