ßßß
Pierożki wonton :40 dkg chudej mielonej wieprzowiny1 duża utarta marchewka2 cm utartego świeżego imbiru1 dymka drobno posiekana1 duży utarty ząbek czosnku3 łyżki sosu sojowego2 łyżki oleju sezamowego2 łyżki sosu rybnego2 łyżki wina mirin lub octu ryżowego1/3 szkl. bulionu drobiowego lub wołowego1 łyżeczka cukru pudrusól i pieprz do smakuAromatyczny bulion:1 litr esencjonalnego bulionu wołowego4 owoce czarnego kardamonu1 laska cynamonu4 owoce anyżu gwiaździstegoPrzygotowanie pierożków:W dużej misce zmieszać składniki farszu na pierożki. Aby sprawdzić, czy farsz jest wystarczająco przyprawiony, uformować z niego kulkę wielkości orzecha i ugotować. Jeśli potrzeba, doprawić farsz solą, pieprzem, sosem sojowym.Pierożki składać tak samo jak uszka do barszczu. Arkusze ciasta wonton poukładać na stolnicy, na środek każdego wyłożyć łyżeczkę farszu. Posmarować wodą brzegi ciasta, złożyć każdy kawałek w trójkąt, lekko zaciskając brzegi. D wa dłuższe brzegi trójkąta posmarować wodą i skleić.Pierożki gotować 7 minut od wypłynięcia, w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Odcedzić na sicie.Przygotowanie bulionu:Do garnka wlać bulion wołowy, dodać cynamon, anyż i kardamon.Doprowadzić bulion do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 10 minut.Po zakończeniu gotowania pozostawić pod przykryciem 30 minut, aby bulion przeszedł aromatem przypraw.Pierożki przełożyć do miseczek, zalać bardzo gorącym bulionem i posypać szczypiorkiem.Smacznego