Wykonanie
Bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu placuszki. Doskonałe na kolację, śniadanie i szybkie danie obiadowe. Gęste ciasto naleśnikowe połączone z ulubionymi dodatkami, lub z tym co aktualnie zalega nam w lodówce
daje smakowity efekt końcowy podobny do pizzy,czy pizzerinek :)Tak więc w doborze dodatków panuje pełna dowolność, można dodać
pieczarki,
kukurydzę czy
groszek konserwowy,
kiełbasę parówki pomidory itp. U mnie dziś takie składniki jak poniżej. Polecam :)Składniki- 2 szklanki
mąki- 1 szklanka
mleka- 1/4 szklanki
wody- 1
jajko- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- domowa
wegeta ( ew.
sól i
pieprz )-
przyprawa do pizzy- kilka plastrów
szynki-
ser żółty ok.10-15 dkg- kawałek
czerwonej papryki- kilka
pomidorków koktajlowych-
zielona cebulka-
olej do smażeniaWykonanie
Mąkę,
mleko,
wodę,
jajko i
proszek do pieczenia miksuję jak na ciasto naleśnikowe z tym, że jest ono dużo gęstsze. Do ciasta dorzucam pokrojoną w kosteczkę
szynkę,
paprykę,
cebulkę i
pomidorki plus starty na dużych oczkach tarki
żółty ser. Doprawiam
przyprawami i mieszam dokładnie łyżką.Na patelni rozgrzewam
olej, nabieram łyżką porcje ciasta, smażę na rumiano z obu stron. Gorące przekładam na papierowe ręczniczki, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.Podaję zazwyczaj na ciepło,ale na zimno tez są dobre, z dodatkiem
sosu czosnkowego lub
keczupu.Smacznego :)
Przepis pochodzi z tej strony z delikatnymi zmianami :)